Završeni proljetni tematski moduli

Završeni proljetni tematski moduli

CEI “Nahla” je u saradnji s Centrom za napredne studije u periodu april-juni 2015. realizirala tematske module “Ka odgovornom roditeljstvu – struktura i dinamika porodičnih odnosa“ i “Sira – životopis Muhammeda, a.s.” Module je uspješno završilo 55 polaznika/ca.

Polaznici/e modula “Sira-životopis Muhammeda, a.s.”  su imali priliku da se kroz predavanja koja je vodio dr. hfz. Safvet Halilović upoznaju sa životnim putem posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s., čija je primarna misija bila odgoj i podizanje čovjeka. U vrtlogu sveopćih kriza kojima je izložen čovjek u savremenom dobu ovaj modul je omogućio upoznavanje sa životnim putem čovjeka koji je, po slovu Kur'ana, poslan kao milost svjetovima i koji je divan uzor za harmoničan život u svim segmentima ljudske egzistencije.

Polaznici/e modula „Ka odgovornom roditeljstvu-struktura i dinamika porodičnih odnosa“ su imali priliku da se kroz predavanja koja je održao prof. dr. Amel Alić upoznaju s temeljnim principima i vrijednostima kvalitetnog, aktivnog i odgovornog roditeljstva, te da u dinamičnoj i podržavajućoj atmosferi diskutiraju o najznačajnijim pitanjima vezanim za savremenu porodicu.

Rad u manjim grupama, interaktivna predavanja, diskusije, zajedničko i individualno istraživanje i promišljanje zadatih tema kombinacija je koja se pokazala uspješnom i koja će se primjenjivati i u sljedećim modulima koje ćemo pokrenuti u jesenjem ciklusu (oktobar-decembar).

Predavači i polaznici su nakon predavanja, pored mnoštva znanja, informacija, vještina, bogatiji za nova prijateljstva, nove ideje, inicijative za dalja druženja i stjecanja znanja.

Utisci polaznika/ca:

“Ovaj modul mi je pomogao da bolje sagledam i analiziram svoje prethodno razmišljanje i djelovanje, ali i da pozitivnije i jasnije idem dalje ne samo vezano za odgoj djece već i za ostale sfere života, u komunikaciji s prijateljima, radnim kolegama… Pomogao mi je u razumijevanju određenih ponašanja i stavova ljudi s kojima imam interakciju, što direktno utječe na moje ponašanje i odnos prema drugima.”

“Uvidjela sam vlastite greške u odgoju djeteta i nastojim primijeniti naučeno u svakodnevnom životu. Modul mi je pomogao da prepoznam “nerješive” situacije koje su prisutne u svakodnevnom životu, da razumijem zašto se nešto baš na taj određeni način događa i kako pristupiti i riješiti problem.”

“Svjesnija sam sebe i imam više razumijevanja za djecu. Više razmišljam o nekim životnim događajima i situacijama koje bi mogle utjecati na moju djecu.”

„Predavanja prožeta primjerima iz svakodnevnog života su ono što je dokaz da iz Sire svakog dana imamo nešto naučiti. Potakla su me da više razmišljam o poukama/porukama iz životopisa Poslanika, a.s.“

„Bolje sam upoznala Poslanikov, a.s., život i djelo, što izravno utječe i na moj život jer se trudim da živim po njegovom uzoru.“

„Saznanja su u velikoj mjeri utjecala na svakodnevni život. Na prvom mjestu promijenila sam u pozitivnom smislu ponašanje prema ljudima i to je primjetno. Mnoge stvari koje su me uznemiravale više me ne uznemiravaju i ne utječu negativno na moju svakodnevnicu.“