Završen webinar sa Ziauddinom Sardarom

U srijedu, 21. oktobra, završnom diskusijom okončan je petodnevni webinar sa prof. Ziauddinom Sardarom pod nazivom Islam and Futures Literacy. Program su organizovali Centar za Postnormalnu politiku i studije budućnosti, Međunarodni institut za islamsku misao i Centar za napredne studije. Usljed pandemije Covid-19, program je, umjesto u Sarajevu, realiziran putem Zoom-a.
Tokom programa (16-21. oktobar), polaznici su tragali za odgovorima na pitanja Zašto je važno cijeniti ono što budućnost može donijeti?, Kako promišljamo i proučavamo alternativne budućnosti?, Kakav je stav islama o ‘budućnosti’?, Šta možemo pouzdano reći o budućnosti muslimanskih društava?

Pored odgovora na ova pitanja, polaznici su usmjereni na alate kako misliti budućnost, te koje su metode predviđanja s praktičnim iskustvom. Jedan od ciljeva je bio propitivanje kako koristiti određene metode studija budućnosti u svrhu raskrinkavanja nedaća i problema s kojima se muslimanska društva suočavaju i s kojima se mogu suočiti.

Webinar je podrazumijevao prezentaciju pojma „postnormalna vremena“, kao i upotrebu pristupa i koncepata za proučavanje i istraživanje alternativnih budućnosti. Polaznici su imali priliku usvojiti znanja o pojmovima poput „složenost“ (Complexity), „proturječnosti“ (Contradictions), „neizvjesnost“ (Uncertainty) i „neukost“ (Ignorance), te su potaknuti na razmišljanje o postnormalnim problemima s kojima se muslimanske zajednice i društva suočavaju u post-Covid svijetu.