Vlora: Konferencija “Cjeloživotno učenje u digitalno doba”

Vlora, Albanija (3-4. oktobar 2020) – Promicanje cjeloživotnog učenja i korištenje potencijala digitalnih tehnologija stajalo je u fokusu međunarodne konferencije “Cjeloživotno učenje u digitalno doba”, u organizaciji Albanskog instituta za islamsku misao i civilizaciju (AIITC) i Međunarodnog instituta za islamsku misao (IIIT), u saradnji s Centrom za napredne studije (CNS), Institutom za obrazovanje, naslijeđe i turizam (IETT), Kanadskim institutom za tehnologiju (CIT) i Centrom za interkulturalno razumijevanje “Horizonti”. Učesnike konferencije ugostio je Univerzitet u Vlori.

Radni dio konferencije su uvodnim riječima otvorili direktor AIITC-a, dr. Ardian Muhaj, generalni sekretar IIIT-a, dr. Omar Kasule, direktor CNS-a, dr. Ahmet Alibašić i direktor IETT-a dr. Ramiz Zekaj.

Prvoga dana prezentirani radovi su tretirali alate i primjenu naprednih metoda u online učenju, važnost cjeloživotnog učenja, izazove digitalnog doba, islam i virtuelno učenje, digitalne biblioteke, online platforme za visokoškolsko obrazovanje, kao i terminologiju digitalnog doba na albanskom jeziku.

Drugi dan donio je perspektivu predstavnika različitih naučnih područja i disciplina, naučno-istraživačkih državnih i privatnih institucija, te institucija islamskih vjerskih zajednica glede teme konferencije. Posebno mjesto zauzeo je govor dr. Omara Kasulea  na temu: “On-line nastava u budućnosti – učenje i istraživanje”.

Dvodnevna konferencija okupila je dvadeset i šest govornika iz Albanije, Kosova, Bosne i Hercegovine, SAD-a, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije.