Servisno učenje: “Za ljepšu i zdraviju budućnost”

Servisno učenje: "Za ljepšu i zdraviju budućnost"

U Javnoj ustanovi Mješovita srednja škola „Kalesija“ 20.4.2015. godine, svečano je obilježen završetak projekta servisnog učenja Za ljepšu i zdraviju budućnost.

Projekat predstavlja zadatak u praksi koji je proveo tim profesora spomenute srednje škole. Tim profesora je prethodno prošao edukaciju o servisnom učenju u januaru 2015. godine u organizaciji Međunarodnog udruženja Interaktivne otvorene škole Tuzla – MIOS uz podršku Centra za napredne studije.

Servisno učenje: "Za ljepšu i zdraviju budućnost"

Svaki projekt servisnog učenja povezuje nastavni plan i program s potrebama lokalne zajednice, a učenici teoriju uče kroz praktične životne primjere. Projekt Za ljepšu i zdraviju okolinu imao je za cilj da doprinese razvoju opće kulture i zaštiti okoline. Učešće u ovom projektu uzeo je veliki broj kako učenika, tako i profesora. U okviru projekta realizovano je niz aktivnosti a jednu od bitnih proveli su učenici mašinske struke. Oni su izradili kante za smeće koje su postavljene na autobuske stanice u perifernim područjima općine „Kalesija“ na mjestima gdje je uočeno nepostojanje istih a što za posljedicu ima vrlo neurednu okolinu i razbacano smeće.