Radionica: Strateško planiranje

U subotu i nedjelju, 30-31. maja 2015. godine, u organizaciji Centra za napredne studije, CEI “Nahla” i Centra za lično i profesionalno usavršavanje u Sarajevu je održana radionica pod nazivom “Strateško planiranje za organizacije inspirirane vrijednostima islama”. Radionicu je vodio istaknuti stručnjak u oblasti strateškog planiranja sa Univerziteta Nevada (SAD) prof. Rafik Issa Beekun.

Radionica je bila namjenjena osobama koje žele razviti jasnu strategiju svoje organizacije i pravac kojim će ići. Dvodnevni program obuhvatio je teme poput SWOT analize, vizije, misije, definiranja kratkoročnih i dugoročnih ciljeva, strategija, operativnog planiranja, rukovođenja, implementacije strategija, te izgradnju i razvoj profilirane organizacije.

Program je, pored teoretske osnove, obilovao primjerima i zadacima koje su polaznici uspješno savladali, te su im po završetku uručeni certifikati. Radionici je prisustvovalo 40-tak članova različitih organizacija sa područja Bosne i Hercegovine, ali i nekolicina osoba koje u skorije vrijeme imaju u planu aktivirati se u nevladinom sektoru.


Rafik I. Beekun je profesor u oblasti menadžmenta i strategije na Univerzitetu u Nevadi. Bio je šef Odsjeka za menadžment. Doktorirao je na Univerzitetu u Texasu, diplomirao i magistrirao na Columbia Univerzitetu. Specijalizirao se u oblastima strateškog menadžmenta, poslovne etike, liderstva, te veza između duhovnosti i menadžmenta. Autor je mnogo naučnih radova iz oblasti primjenjene psihologije, menadžmenta i poslovne etike, te nekoliko knjiga kao što su Leadership: An Islamic Perspective, Islamic Business Ethics i Strategic Planning and Implementation for Islamic Organizations. Posljednje dvije su netom objavljene na bosanskom jeziku. Rafik I. Beekun ima veliko iskustvo u radu u i sa islamskim organizacijama a seminare o strateškom planiranju je držao u četrnaest različitih zemalja širom svijeta.