POZIV: Promocija knjige Azira Osmanovića

Povodom obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici, Memorijalni centar Srebrenica i Historijski muzej Bosne i Hercegovine, organizuju promociju izdanja Centra za napredne studije ”Od Srebrenice do svjetla na kraju tunela”, autora Azira Osmanovića.

 

Promocija će se održati u Historijskom muzeju u Sarajevu, 1. 7. 2021. godine u 17:00 h.

Promotori: Emir Suljagić, Hajrudin Mešić i Ahmo Mehmedović


Želio sam ispričati dvije priče ‒ ličnu i priču moga oca. Ja sam preživio genocid s grupom koja je bila u Potočarima. Bio sam trinaestogodišnjak, a to je bila starosna dob koja je predstavljala granicu za odvajanje muškaraca od žena i djece na punktu smrti u Potočarima. Uspio sam proći punkt. Mnogi moji vršnjaci nisu. I otac je nakon dva mjeseca lutanja po šumama uspio doći u Kladanj na slobodnu teritoriju. Mnogi nisu.

Mi u Srebrenici imali smo samo dva, ali ne puta, nego putića. Uži nisu mogli biti. A moralo se njima proći da bi se sačuvali vlastiti životi. Osim ta dva puta, knjiga opisuje više ljudskih sudbina i slučajeva ubistva, uglavnom bližih članova moje familije, koji mogu biti paradigma životu i patnjama ljudi u Srebrenici. Herojstvo ovog naroda praćeno je patnjama i stradanjima, a ratni zločini nad njim provođeni su neviđenom brutalnošću.