Počela druga Sarajevska otvorena akademija

U utorak, 12. decembra 2023. godine u Sarajevu, započela je druga Sarajevska otvorena akademija namijenjena studentima iz Bosne i Hercegovine. Akademija predstavlja inovativni i integrirani neformalni studijski program organiziran modularno u vidu pružanja temeljnih znanja iz područja humanističkih i društvenih znanosti. Organizatori programa su Centar za napredne studije i Fondacija Mulalić.

Broj polaznika druge generacije Akademije je trideset studenata sa različitih fakulteta u Sarajevu. Program su u ime organizatora otvorili dr. Ahmet Alibašić i dr. Senad Ćeman koji su se zahvalili studentima te predstavili program i ciljeve Akademije.

Nastava Akademije će se izvoditi tokom dva semestra kroz modularna i monotematska predavanja, radionice, klub knjige, edukativne posjete kao i naučnu ekskurziju o srednjovjekovnom i osmanskom naslijeđu Bosne i Hercegovine.

Prvo predavanje je održao dr. Emir Filipović na temu Razmišljanja o prošlosti; O odnosu između prošlosti i historije.

Akademija predstavlja značajan korak prema obogaćivanju obrazovnih iskustava mladih s ciljem primjene stečenih znanja u lokalnoj društvenoj zajednici.