Održano predavanje dr. Thijla Suniera

U utorak, 8. decembra, u organizaciji Međunarodnog instituta za islamsku misao (IIIT) i Centra za napredne studije (CNS) održano je online predavanje i diskusija. Predavač dr. Thijl Sunier je govorio na temu Production and Transmission of Islamic Knowledge in Europe.

Predavanje je imalo za cilj, između ostalog, odgovoriti na sljedeće: Kako muslimani u Evropi stiču diskurzivna i praktična znanja o islamu? Kako se prenose koncepcije islamskih vjerovanja, vrijednosti i prakse i kako se mijenjaju? Ko su autoriteti u ovim područjima koje muslimani slušaju? Kako nastaju novi muslimanski diskursi kao odgovor na evropski kontekst?

Predavanje je okupilo dvadeset i tri istraživača iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Finske, Jordana, Njemačke, Norveške, Saudijske Arabije, Sjedinjenih Američkih Država, Srbije, Švedske i Velike Britanije.


Thijl Sunier je profesor kulturne antropologije na Univerzitetu Vrije. Izvršni je urednik časopisa Journal of Muslims in Europe (JOME), član upravnog odbora Holandskog instituta za proučavanje islama. U fokusu njegovih akademskih istraživanja nalaze se pitanja autoriteta među muslimanima u Evropi, kao i položaj islama u evropskim društvima.