Održana radionica “Studije budućnosti u postnormalnim vremenima”

Održana radionica "Studije budućnosti u postnormalnim vremenima"

U organizaciji Međunarodnog instituta za islamsku misao (IIIT), Centra za postnormalnu politiku i studije budućnosti (CPPFS) i Centra za napredne studije (CNS) u Sarajevu je od 6. do 8. novembra održana radionica pod nazivom Futures Studies in Postnormal Times: A Hands On Workshop & Polylogue.

Radionica je okupila osamnaest mladih istraživača različitih profila iz oblasti društvenih, humanističkih i prirodnih nauka iz Istočne Evrope i Srednje Azije.

Tokom trodnevne radionice polaznici su imali priliku upoznati se sa teorijama i metodama studija budućnosti (Future Studies), te se upoznati sa teorijom „postnormalna vremena“ (Postnormal Times).

Također, polaznici su kroz rad u grupama imali priliku primijeniti spomenute teorije i metode na određenim primjerima, te tako steći i praktično iskustvo.

Upravo stečeno iskustvo, polaznicima će koristiti u vremenu ispred, budući da se od polaznika očekuje nastavak rada na studijama budućnosti i razvijanje metoda usvojenih tokom radionice, te sama primjena istih na područja iz kojih dolaze. Međusobni periodični susreti formiranih grupa polaznika, uz prisustvo trenera, omogućit će adekvatan uvid u proces ostvarivanja ciljeva postavljenih pred polaznike.


Predavači/treneri su bili:

Ziauddin SardarZiauddin Sardar (1951) osebujan je muslimanski britanski pisac i intelektualac pakistanskih korijena čije polje interesovanja uključuje muslimansko mišljenje, studije budućnosti, filozofiju znanja i nauke i kulturološke studije u najširem smislu. Autor je brojnih knjiga, naučnih radova, eseja, kritičkih članaka i rasprava, kao i novinskih kolumni i televizijskih emisija. Sardarova bibliografija impresivna je u pravom smislu riječi. Dosada je objavio ili priredio, sam ili u koautorstvu, preko 35 veoma zapaženih knjiga, među kojima se izdvajaju: The Future of Muslim Civilisation (1979), Islamic Futures: The Shape of Ideas to Come (1985), Postmodernism and the Other (1998), Orientalism (1999), Why Do People Hate America? (2002). Tu su i izbori njegovih tekstova: Islam, Postmodernism and Other Futures: A Ziauddin Sardar Reader (2003) i How Do You Know? Reading Ziauddin Sardar on Islam, Science and Cultural Relations (2006). Neke su ranije prevedene na južnoslavenske jezike. Britanski časopis Prospect svrstao ga je u 100 najvažnijih javnih intelektualaca Velike Britanije.

John A. SweeneyJohn A. Sweeney je nagrađivani autor i futurolog. Osmislio je i realizirao niz edukativnih radionica, seminara i istraživačkih projekata u Belgiji, Francuskoj, Islandu, Indoneziji, Japanu, Makedoniji, Crnoj Gori, Mianmaru, Tajvanu, Tajlandu, Turskoj, Singapuru, i Velikoj Britaniji. Sweeney je također angažovan kao istraživač pri Centru za istraživanje budućnosti na Havajima. Sweeney je koautor publikacije Mutative Media: Communication Technologies and Power Relations in the Past, Present and Futures koja je nedavno nagrađena od strane Udruženja profesionalnih futurologa nagradom „Najznačajniji rad iz oblasti studija budućnosti“.

Jordi SerraJordi Serra je svjetski poznati futurolog sa 30-godišnjim iskustvom. Saradnik je pri Svhetskoj federaciji futurologa. Serra pruža konsultantske usluge u oblasti studija budućnosti, te je radio sa brojnim kompanijama, međunardonim organizacijama na katalonskom, španskom i engleskom jeziku. Autor je nekoliko publikacija na španskom jeziku u području studija budućnosti.