Novo izdanje: Oksfordska historija

Centar za napredne studije sa zadovoljstvom predstavlja publikaciju Oksfordska historija islama autora Johna L. Esposita. Knjiga predstavlja bosanski prijevod djela The Oxford History of Islam koji je pripremio Ahmet Alibašić.

Bogato ilustrirana sa preko 250 slike, Oksfordska historija islama nudi najopširniji i najautoritativniji jednotomni prikaz koji je danas moguće naći o drugoj najmnogoljudnijoj – i najbrže rastućoj – religiji na svijetu.

John L. Esposito, urednik šestotomne Oksfordske enciklopedije modernog islamskog svijeta, okupio je šesnaest vodećih znanstvenika, muslimana i nemuslimana, da preispitaju korijene i historijski razvoj islama – njegovog vjerovanja, zajednice, institucija, znanosti i umjetnosti. Poglavlja pokrivaju materiju koja se proteže od predislamske Arabije i kazivanja o poslaniku Muhammedu i njegovim drugovima, preko razvoja islamskog učenja, islamske kulture i imperija koje su na njoj izrasle do uticaja islama na današnji svijet. Knjiga pokriva širok spektar tema osvjetljavajući pitanja kao što su historijski susret islama i kršćanstva, uloga islama u Mogulskoj i Osmanskoj državi, rast islama u jugoistočnoj Aziji, Kini i Africi, politički, ekonomski i vjerski izazovi evropskog imperijalizma u 19. i 20. stoljeću, te muslimanske zajednice na modernom Zapadu danas. Uz to, knjiga nudi izvanredna poglavlja o islamu kao vjeri, islamskoj umjetnosti, arhitekturi i znanostima, kao i hronologiju i bibliografiju.

Događaji u savremenom svijetu doveli su do eksplozije interesa i znanstvenih radova o islamu. Napisana za generalnog čitatelja, ali i za stručnjake, Oksfordska historija islama nudi najbolje do čega je recentna znanost o islamu došla u lahko čitljivom stilu i uz veliki broj ilustracija koje ovu knjigu čine potpunom.


John L. Esposito je profesor religije i međunarodnih odnosa na Georgetown univerzitetu, SAD. Bivši je direktor Centra za muslimansko-kršćansko razumijevanje i bivši predsjednik Asocijacije proučavalaca Bliskog istoka. Autor je brojnih knjiga o muslimanskom svijetu uključujući Islam: Pravi put, Islamska prijetnja: Mit ili stvarnost? (Živinice Selsebil, 2001.) i Što bi svatko trebao znati o islamu. Živi u Vašingtonu.