Neum: Promocija knjige Sloboda vjere na radnom mjestu u SAD

U sklopu XV redovonog savjetovanja sudija i tužilaca BiH promovisana je knjiga Sloboda vjere na radnom mjestu u SAD, autora Emira Kovačevića

Tokom XV redovnog savjetovanja sudija i tužilaca iz cijele BiH koje organizuju udruženja sudija i tužilaca FBiH i RS, 4. 6. 2016 g. u Neumu, održana je promocija izdanja Centra za napredne studije Sloboda vjere na radnom mjestu u SAD, autora Emira Kovačevića. Na savjetovanju je učestvovalo oko 250 sudija i tužilaca iz cijele BiH. Pored autora, o knjizi su govorili Vanja Jovanović, paroh sarajevski, te dr. Mario Bernardić, docent na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu. Nakon prezentacije učesnicima Savjetovanja je uručeno 100 primjeraka knjige, poklon Rijaseta IZ u BiH.

Knjiga sadrži pravne izvore, pravne instrumente i najvažnije presude koje se odnose na zaštitu slobode vjere na radnom mjestu u SAD-u. Također, knjiga predstavlja prava i obaveze kako poslodavaca, tako i radnika u skladu s tim pravnim izvorima. Vjerski konflikt na radnom mjestu može nastati u različitim kontekstima kao što je npr. zahtjev radnika da prisustvuje vjerskom obredu, da nosi vjersku odjeću, ili da ima neko od vjerskih obilježja ili neki drugi vid ponašanja koji zahtijeva njegova religija. Religija se u SAD-u ne tretira samo kao status, kao što su rasa ili spol, nego i više od toga, jer zakoni u SAD-u štite ne samo vjersko vjerovanje nego i vjersku praksu, tj. štiti se i sve ono što radnik može raditi  u skladu sa svojom religijom.

Kada se pojavi vjerski konflikt (sukob između radnih obaveza i vjerovanja ili vjerske prakse zaposlenika), od poslodavca se može zatražiti da izvrši razumnu prilagodbu, tj. da uskladi radne obaveze s vjerovanjem ili vjerskom praksom zaposlenika. To naravno otvara nova druga pitanja. Kada? Kako? Na čiju inicijativu? Po kojoj cijeni? Ova knjiga predstavlja primjere koji će dati odgovore na ova pitanja.

Bosna i Hercegovina je u fazi iznalaženja svog modela sekularne države i autor se nada da će ova knjiga inicirati određene aktivnosti kako bi BiH preuzela neka od dobrih rješenja o zaštiti slobode vjere iz SAD-a.

Leave a Reply