Dani Ajvatovice: Tribina o islamofobiji

Dani Ajvatovice: Tribina o islamofobiji

U okviru „505. Dana Ajvatovice“ u amfiteatru Kulturnog centra Princeze Dževhere u Bugojnu održana je tribina na temu „Islamofobija“. Tribinu su organizovali Centar za napredne studije i Medžlis IZ Bugojno.

U uvodnom dijelu dr. Ahmed Adilović, Muftija travnički, istakao je dosadašnji uspješni tok održavanja programskih sadržaja „Dana Ajvatovice“ koji su u svim gradovima Bosne i Hercegovine praćeni sa značajnim interesovanjem građana.

Uvodničar prof. Muhamed Jusić mnogobrojnim posjetiocima pojašnjavao je pojam islamofobije koja se posebno koristi u posljednjih dvadesetak godina.

Dr. Sedad Dizdarević govorio je o refleksijama islamofobije na islamski svijet kao i pojam islamofobije koji ima svoje korijene još od krstaških ratova, a posebno se aktuelizira posljednjih decenija.

Dr. Amir Karić govorio je o pojmu islamofobije u EU i islamofobiji u evropskom kontekstu, kao i dodatnom pojašnjavanju pojma islamofobije u našem društvu.

Moderator ove tribine bio je Vehid ef. Arnaut. Također, posjetiteljima tribine bila je dostupna i publikacija u izdanju Centra za napredne studije i IC-a El-Kalem pod nazivom “Islamofobija: pojam, pojava, odgovor” objavljena sredinom 2014. godine.