Bijelo Polje: Održan trodnevni ciklus radionica

U organizaciji Centra za napredne studije iz Sarajeva i i Medžlisa Islamske zajednice u Bijelom Polju održan je trodnevni ciklus radionica na temu 1001 Izum islamske civilizacije posvećen naučnicima i njihovim otkrićima iz perioda najvećeg uspona islamske civilizacije. Dvanaest radionica, koje su realizirane u Bijelom Polju i u kojima je učešće u uzelo je ukupno 88 djece uzrasta od 7 do 14 godina, pružile su jedinstveno iskustvo učenja kroz eksperimente, igru, simulaciju i kreativne aktivnosti.

Djeca su se upoznala s muslimanskim naučnicima i njihovim značajnim otkrićima. Kroz praktične radionice, djeca su konstruirala “Moving Monstera” inspirisanog braćom Benu Musa, eksperimentirala s pin-hol kamerom prema principima Ibn Hejsema, očeva/oca moderne optike, te pravila sapun i parfeme poput slavnih hemičara Džabira ibn Hajjana, Er-Razija i el-Kindija.


Jedna od radionica bilo je simulirano putovanje Putem svile, gdje su djeca razmjenjivala začine, zlato, čaj, vunu i keramiku, istovremeno učeći o savremenom poslovanju i istražujući trgovinu kroz različite vijekove.


Ovakvi programi predstavljaju doprinos oblikovanju obrazovnog prostora koji potiče kreativnost, istraživanje i kulturnu raznolikost među najmlađima.