1001 Izum islamske civilizacije: Završen program radionica

U srijedu 17. januara 2024. godine u prostorijama Centra za kulturu i edukaciju “Safet Zajko” u Sarajevu završen je trodnevni ciklus radionica posvećen naučnicima i njihovim otkrićima iz perioda najvećeg uspona islamske civilizacije. Program radionica koji je počeo u ponedjeljak, 15. januara 2024. godine, privukao je pažnju djece uzrasta od 8 do 12 godina pružajući im jedinstveno iskustvo učenja kroz eksperimente, igru, simulaciju i kreativne aktivnosti.

Pod vodstvom edukatorica Aide Sinanović-Brčić i Lejle Mehmedović-Sofo djeca su se upoznala s muslimanskim naučnicima i njihovim značajnim otkrićima. Kroz praktične radionice, djeca su konstruirala “Moving Monstera” inspirisanog braćom Benu Musa, eksperimentirala s pin-hol kamerom prema principima Ibn Hejsema, očeva moderne optike, te pravila sapun i parfeme poput slavnih hemičara Džabira ibn Hajjana, Er-Razija i el-Kindija.


Jedna od radionica bio je simulirani put Putem svile, gdje su djeca razmjenjivala začine, zlato, čaj, vunu i keramiku, istovremeno učeći o savremenom poslovanju i istražujući trgovinu kroz različite vjekove.


Ovaj sveobuhvatan program nije samo pružio djeci priliku da istraže bogatu povijest islamske civilizacije, već ih je i potakao u izražavanju svoje kreativnosti i poticanju vlastitog istraživačkog duha.


Ovakvi programi predstavljaju važan korak ka oblikovanju obrazovnog prostora koji potiče kreativnost, istraživanje i kulturnu raznolikost među najmlađima.