1001 Izum islamske civilizacije: Počeo program radionica

U ponedjeljak, 15. januara 2024. godine, u prostorijama Centra za kulturu i edukaciju „Safet Zajko“ u Sarajevu započeo je program radionica o naučnicima i njihovim otkrićima iz perioda najvećeg uspona islamske civilizacije. Kroz radionice djeca uzrasta od 8 do 12 godina upoznat će muslimanske naučnike i njihova otkrića, koristiti će eksperimente, igru, simulaciju i kreativne aktivnosti. Edukatorice na radionicama su Lejla Mehmedović-Sofo i Aida Sinanović-Brčić.

Djeca će se baviti konstrukcijom “Moving Monstera” inspirisanog braćom Benu Musa, eksperimentirati s pin-hol kamerom prema principima Ibn Hejsema, očeva moderne optike, te proizvoditi sapun i parfeme poput slavnih hemičara Džabira ibn Hajjana, Er-Razija i el-Kindija.


Osim toga djeca će putovati Putem svile, trgovati začinima, zlatom, draguljima, čajem, vunom i keramikom, dok će se istovremeno upuštati u savremeno poslovanje i uspoređivati trgovinu kroz vjekove. Također će istraživati svijet šifara uz pomoć el-Kindija te putovati kroz pustinju poput Ibn Batute.


Ovaj inovativni program ne samo da pruža edukaciju o povijesti islamske civilizacije, već i potiče kreativnost i istraživački duh kod najmlađih, stvarajući nezaboravno iskustvo koje će oblikovati njihovu budućnost.