Završena peta IIIT ljetna škola

Završnim obraćanjima i dodjelom certifikata 21. augusta 2017. godine završena je evropska ljetna škola Međunarodnog instituta za islamsku misao (IIIT) pod nazivom Islam in Europe: Challenges of Pluralism.

Petu po redu ljetnu školu u Sarajevu organizovao je Ured međunarodnog instituta za islamsku misao u Velikoj Britaniji, Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, Evropski institut za epistemološke studije u Briselu, Centar za napredne studije u saradnjı sa Fairfaxinstitutom iz SAD-a. Domaćin ovogodišnje ljetne škole bio je Fakultet islamskih nauka u Sarajevu.

Završne riječi učesnicima su uputili dekan Fakulteta islamskih nauka dr. Zuhdija Hasanović, direktor CNS-a dr. Ahmet Alibašić,  te dr. Ermin Sinanović, direktor istraživačkih i akademskih programa pri IIIT-ju.  Također, ovom prilikom uručeni su i certifikati. Sumiranjem utisaka kroz obraćanja nekolicine polaznika okončan je zvanični dio ljetne škole.

Program je prvenstveno bio namijenjen studentima na postidiplomskom i doktorskom studiju koji žele steći dodatne informacije i upoznati se sa savremenim pristupima u oblastima islamskih, humanističkih i socioloških nauka. Učesnici su imali priliku slušati predavanja eminentnih imena savremene islamske misli, te pripadnika akademske zajednice koji koristeći se modernim pristupom tretiraju islam i muslimane na različitim meridijanima svijeta. Program je okupio predavače poput dr. Fikreta Karčića, dr. Enesa Karića, dr. Ahmeta Alibašića, dr. Jonathana Browna, dr. Jorgena S. Nielsena, dr. Ziauddina Sardara, dr. Shuruq Naguib, dr. Ermina Sinanovića, dr. Younusa Mirze i mr. Đermane Šeta.

Programu je prisustvovalo 29 učesnika iz nekoliko evropskih zemalja poput Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije, Holandije, Austrije, Litvanije, Irske, kao i iz balkanskih zemalja poput Grčke, Kosova, Makedonije, te Bosne i Hercegovine.

Tokom 80 radnih sati programa, od 7-20. augusta, učesnici su imali priliku da, pored prisustva predavanjima renomiranih stručnjaka u svojim oblastima, predstave svoje istraživačke projekte na radionicama, te da  učestvuju u diskusijama tokom sesija, ali i u pauzama među sesijama. Također, pored posjete znamenitostima glavnog grada Bosne i Hercegovine, učesnici su posjetili Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, te turističke destinacije u Hercegovini poput Mostara, Počitelja i Blagaja.

Leave a Reply