Završena jedanaesta IIIT ljetna škola

Završena jedanaesta IIIT ljetna škola

U srijedu, 23. augusta 2022. godine, završena je IIIT ljetna škola pod nazivom „Islam in Europe: Challenges of Pluralism“. Jedanaestu po redu ljetnu školu u Sarajevu organizovao je Međunarodni institut za islamsku misao, Evropski institut za epistemološke studije u Briselu, Centar za napredne studije u saradnji sa Fairfax Institutom iz SAD-a. Domaćin ovogodišnje ljetne škole bio je Internacionalni univerzitet u Sarajevu.


Završne riječi učesnicima su uputili predsjednik Međunarodnog instituta za islamsku misao dr. Hisham Altalib, i direktor Centra za napredne studije dr. Ahmet Alibašić. Sumiranjem utisaka kroz obraćanja nekolicine polaznika i dodjelom certifikata okončan je radni dio ljetne škole, dok će polaznici u četvrtak, 24. augusta, imati priliku posjetiti Mostar.

Program je prvenstveno bio namijenjen studentima na postidiplomskom i doktorskom studiju koji žele steći dodatne informacije i upoznati se sa savremenim pristupima u oblastima islamskih, humanističkih i socioloških nauka. Učesnici, njih dvadeset i petero iz Austrije, Belgije, Italije, Njemačke, Poljske, Albanije, Francuske, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Velike Britanije, Turske i SAD-a, su u okviru 50 radnih sati programa u periodu od 13. do 23. augusta, imali priliku slušati predavanja eminentnih imena savremene islamske misli, te pripadnika akademske zajednice koji koristeći se modernim pristupom tretiraju islam i muslimane na različitim meridijanima svijeta.

Program je okupio predavače poput dr. Shuruq Naguib, dr. Mustafe Cerića, dr. Ermina Sinanovića, dr. Ahmeta Alibašića, dr. Dževade Šuško, dr. Ehlimane Memišević, dr. Jonathana Browna, dr. Linde Hyökki, dr. Omara H. Kasulea, dr. Jorgena S. Nielsena, mr. Đermane Kurić, dr. Beddyja Ebnoua.