Završen istraživački projekat Mapiranje terena

Centar za napredne studije ima čast obavijestiti vas da su početkom ove godine predstavljeni rezultati i drugog ciklusa međunarodnog istraživanja pod naslovom Mapiranje terena.

Istraživanje predstavlja obrazovno-istraživački projekat i reformsku inicijativu, koju je IIIT u saradnji s Univerzitetima Indiana i Virginia (USA) u protekle tri godine realizirao u preko 14 zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, uz učešće više od 25.000 ispitanika različitih dobnih kategorija. Projekat je nastao na uvjerenju da obrazovanje nema isključivo utilitarističku već i transformativnu svrhu, te da mlade kroz obrazovanje treba pripremati ne samo za ostvaren već i smislen život što podrazumijeva usvajanje vještina potrebnih za zaposlenje ali i moralni odgoj, te razvoj kritičkog mišljenja i osjećaja za opće dobro kao sredstvo unapređenja socijalnog kapitala i zajednice.

Predmetno istraživanje obavljeno je u dva ciklusa – 2018/2019 i 2019/2020, a na osnovu prikupljenih podataka načinjeni su pojedinačni opšti izvještaji i formirane prateće statističke baze podataka. Pripremljeni opšti izvještaji su ograničenog karaktera. Stoga organizator projekta poziva sve zainteresirane istraživače da, uz primjereno obznanjivanje izvora podataka, formirane SPSS online baze koriste za potrebe ili u okviru svojih budućih lokalnih analiza, istraživanja i publikacija. Sve informacije o ovom projektu, uključujući i SPSS baze podataka, mogu se pronaći na linku: https://iiit.org/en/mapping-the-terrain/

Ispred Centra za napredne studije za provedbu istraživanja u Bosni i Hercegovini bio je zadužen dr. Aid Smajić, saradnik Centra i profesor na Fakultetu islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu.