Završen ciklus radionica “1001 izum islamske civilizacije”

U četvrtak, 26. januara, u Centru za kulturu i edukaciju “Safet Zajko”, druga grupa polaznika je završila radionicu: “1001 izum islamske civilizacije”. Projekat je priveden kraju, a zadovoljni polaznici bogatiji za još jedno korisno iskustvo.


Projekat je rađen prema popularnom brendu i poznatoj svjetskoj izložbi iz Velike Britanije: “1001 inventions of muslim civilization”. Program se sastoji od četrnaest radionica posvećenih naučnicima i njihovim otkrićima. Radionice su koncipirane na način da se djeca upoznaju sa likom i djelom naučnika kojeg se obrađuje, da se upoznaju sa oblašću kojom se bavio, te da rade na eksperimentima na kojima su ovi naučnici radili.


Kako bi se objasnile teme kojima su se ovi naučnici bavili koriste se brojni eksperimenti od kojih izdvajamo sljedeće: eksperiment sa usisavanjm vode iz čaše slamkom, eksperiment sa prebacivanjem vode iz jedne čaše u drugu slamkom sa poklopljenim otvorom na vrhu slamke, eksperiment usisavanja i isisavanja vode špricom za pojašnjenje atmosferskog pritiska; eksperiment sa bacanjem zgužvanog i ravnog papira za objašnjenje sile otpora zraka; eksperiment sa vodom i uljem itd.

U prilogu pogledajte djelić atmosfere na radionicama u Centru za kulturu i edukaciju “Safet Zajko”.


http://https://youtu.be/1GFZbgQbJRE