Tešanj: Promocija knjige Savremene muslimanske dileme

Tešanj: Promocija knjige Savremene muslimanske dileme

U okviru manifestacije ”Ljeto u Tešnju 2015.”, u petak, 4. septembra 2015. godine u atriju Medžlisa IZ-e Tešanj održana je promocija knjige „Savremene muslimanske dileme – pluralizam, ljudska prava, demokratija, pravda, džihad, ekstremizam, terorizam“ koju su priredili Ahmet Alibašić i Muhamed Jusić, a izdali Centar za napredne studije i Centar za dijalog – Vesatijja iz Sarajeva.

Moderator i domaćin na promociji je bio glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić, koji je predstavio Centar za dijalog – Vesatijja i promotore – mr. Senad Ćeman, direktor Centra za dijalog Vesatijja, i dr. Mustafa ef. Cerić predsjednik UO Vesatijje.

U svojim izlaganjima promotori su naglasili važnost dijaloga, kao i važnost sredine i umjerenosti u razumijevanju i prakticiranju vjere.

Direktor Centra mr. Senad Ćeman se zahvalio na pozivu da i ove godine, drugi puta zaredom, učestvuje na ovoj kulturnoj manifestaciji i naveo: „ Knjiga koju večeras predstavljamo je nastavak rada Centra na polju pripreme i štampanja radova koji afirmiraju dijalog i umjerenost kao dvije osnovne vrijednosti i fokus aktivnosti Centra za dijalog Vesatijja (CDV).  U ovoj trećoj godini djelovanja CDV, kao jedna od ustanova IZ-e u sastavu Uprave za nauku i obrazovanja, ima redovne aktivnosti i kontinuirano radi na obogaćivanju usmene i pisane građe o aktuelnim temama za muslimansku zajednicu. Pored istraživanja Centar je nastavio sufinansirati objavljivanje magistarskih i doktorskih radnji koje se bave pitanjem dijaloga, umjerenosti i tumačenja islama. Izbjeglička kriza danas je samo posljedica, toj krizi tek treba pronaći rješenje i na nju odgovoriti. Knjiga pred nama se bavi uzrocima. Vraća nas na početak nastanka problema da bismo bolje razumjeli kvar i pokušali ga otkloniti. Ili bar razumjeti.“

Dr. Cerić je svoje izlaganje podijelio u tri dijela, u prvom je govorio o Centru, knjizi i priređivačima, u drugom o aktuelnom stanju muslimana u svijetu i lokalnom bosanskom prostoru pri tome navodeći da su teološka razilaženja normalna i da ne bi bilo teologije da nije različitih mišljenja. Problem nastaje kada neko silom nameće svoje mišljenje. Problem nastaje kada se umiješaju politika, strateški interesi velikih i jakih i uključi njihova ili bilo čija sila, a u trećem pročitao „pismo Fatmi“ – koje je objavljeno na web portalu Bošnjaci.net i završio svoje izlaganje porukom rahmetli Alije Izetbegovića „Vjeruj u Boga i bori se – ne predaji se, aktivno radi“.

Na kraju promocije direktor Centra je uručio nekoliko kompleta izdanja Centra za dijalog Vesatijja. Ove koplete je ranije Centar uručio svim imamima Medžlisa IZ-e Tešanj koji su postavljeni dekretom Rijaseta iZ-e u BiH, Tešanjskoj biblioteci i jednom broju tešanjskih kulturnih djelatnika.

Promovirana knjiga nije komercijalnog karaktera i nije se prodavala nego je nekoliko njih uručeno besplatno, a svi posjetioci su obaviješteni da je cijela knjiga objavljena u PDF formatu na web stranici Centra za dijalog – Vesatijja i na stanici Centra za napredne studije, te je u cjelosti možete preuzeti ovdje:

(Izvor: www.preporod.com)