Sarajevo: Završena sedma IIIT ljetna škola

Završnim obraćanjima i dodjelom certifikata 8. augusta 2019. godine završena je evropska ljetna škola Međunarodnog instituta za islamsku misao (IIIT) pod nazivom Islam in Europe: Challenges of Pluralism.

Sedmu po redu ljetnu školu u Sarajevu organizovao je Međunarodni institut za islamsku misao, Evropski institut za epistemološke studije u Briselu, Centar za napredne studije u saradnji sa Fairfax Institutom iz SAD-a. Domaćin ovogodišnje ljetne škole bio je Internacionalni univerzitet u Sarajevu.

Završne riječi učesnicima su uputili direktor CNS-a dr. Ahmet Alibašić, direktor Evropskog instituta za epistemološke studije iz Brisela dr. Beddy Ebnou, te rektor IUS-a dr. Ahmet Yildirim. Također, ovom prilikom uručeni su i certifikati. Sumiranjem utisaka kroz obraćanja nekolicine polaznika okončan je radni dio ljetne škole.

Program je prvenstveno bio namijenjen studentima na postidiplomskom i doktorskom studiju koji žele steći dodatne informacije i upoznati se sa savremenim pristupima u oblastima islamskih, humanističkih i socioloških nauka. Učesnici su imali priliku slušati predavanja eminentnih imena savremene islamske misli, te pripadnika akademske zajednice koji koristeći se modernim pristupom tretiraju islam i muslimane na različitim meridijanima svijeta. Program je okupio predavače poput dr. Fikreta Karčića, dr. Ahmeta Alibašića, dr. Mustafe Cerića, dr. Ermina Sinanovića, dr. Jonathana Browna, dr. Jorgena S. Nielsena, dr. Shuruq Naguib i drugih.

Tokom 55 radnih sati programa, od -29. jula do 8. augusta, učesnici su imali priliku da, pored prisustva predavanjima renomiranih stručnjaka u svojim oblastima, predstave svoje istraživačke projekte, te da učestvuju u diskusijama tokom sesija, ali i u pauzama među sesijama. Također, pored posjete znamenitostima glavnog grada Bosne i Hercegovine, učesnici su posjetili Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, te turističke destinacije u Hercegovini poput Mostara i Blagaja.