Sarajevo: Završena osma CNS ljetna škola

Dodjelom certifikata u subotu, 1. septembra 2018. godine u Sarajevu je završena ljetna škola pod nazivom „Islam in Contemporary World“. Ljetnu školu je osmu godinu zaredom organizovao Centar za nepredne studije uz podršku partnera Centra za međukulturno razumijevanje „Horizonti“ iz Podgorice, Centra za dijalog – Vesatijja, te Centra za lično i profesionalno usavršavanje iz Sarajeva.

Učesće na ovogodišnjoj CNS ljetnoj školi uzelo je 48 studenata dodiplomskog i postdiplomskog studija iz balkanskih zemalja Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Kosova, Bosne i Hercegovine, te nekoliko evropskih zemalja poput Turske, Njemačke i Škotske.

Osmodnevni program je obuhvatio predavanja dr. Fikreta Karčića, dr. Ferida Muhića, dr. Ahmeta Alibašića, dr. Admira Mulaosmanovića, dr. Aida Smajića, dr. Mirze Sarajkića, dr. Haruna Karčića, mr. Amela Kovačevića, te mr. Omera Kajoshaja i mr. Muhameda Jusića.

Program je bio je baziran na tri stvari:

1) Ključna pitanja o savremenom islamskom mišljenju;
2) Učenje o balkanskim muslimanskim zajednicama i islamskoj kulturi;
3) Sticanje osnovnih znanja iz historije, komunikologije i ekonomije.

Učesnici su tokom programa imali priliku da predstave svoja istraživanja i viđenja na temu “Youth and religion in my country” na čemu su radili u grupama formiranim na osnovu zemalja iz kojih dolaze. Također, učesnici ovogodišnje CNS-ove ljetne škole su imali priliku posjetiti Podgoricu i Sarajevo, gradove domaćine ljetne škole, a kroz jednodnevne izlete i Bar u Crnoj Gori, Mostar i Blagaj u Hercegovini, te Memorijalni centar u Potočarima (Srebrenica).

Leave a Reply