Sarajevo: Završena deveta CNS ljetna škola

Sarajevo: Završena deveta CNS ljetna škola

Dodjelom certifikata u subotu, 24. augusta 2019. godine u Sarajevu je završena ljetna škola pod nazivom „Islam in Contemporary World“.

Ljetnu školu je devetu godinu zaredom organizovao Centar za napredne studije uz podršku partnera Centra za međukulturno razumijevanje „Horizonti“ iz Podgorice, Centra za dijalog – Vesatijja, te Centra za lično i profesionalno usavršavanje iz Sarajeva.

Učesće na ovogodišnjoj CNS ljetnoj školi uzelo je 44 studenta dodiplomskog i postdiplomskog studija iz balkanskih zemalja Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Srbije te nekoliko evropskih zemalja poput Luxembourga, Turske i Velike Britanije.

Osmodnevni program je obuhvatio predavanja dr. Fikreta Karčića, dr. Ferida Muhića, dr. Ermina Sinanovića, dr. Ahmeta Alibašića, dr. Hikmeta Karčića, dr. Mirze Sarajkića, dr. Haruna Karčića, mr. Amela Kovačevića, te Omera Kajoshaja, mr. Jetona Mehmetija, mr. Ivana Ejuba Kostića i mr. Muhameda Jusića.

Sarajevo: Završena deveta CNS ljetna škola

Program je bio je baziran na tri stvari:

1) Ključna pitanja o savremenom islamskom mišljenju;

2) Učenje o balkanskim muslimanskim zajednicama i islamskoj kulturi;

3) Sticanje osnovnih znanja iz historije, komunikologije i ekonomije.

Sarajevo: Završena deveta CNS ljetna škola

Učesnici su tokom programa imali priliku da predstave svoja istraživanja i viđenja na temu “Youth and religion in my country” na čemu su radili u grupama formiranim na osnovu zemalja iz kojih dolaze. Domaćini ovogodišnje CNS-ove ljetne škole su bili Podgorica i Sarajevo. Učesnici su posjetili Bar i Podgoricu u Crnoj Gori, Sarajevo, Mostar i Memorijalni centar u Potočarima (Srebrenica) u Bosni i Hercegovini.