SARAJEVO: Počeo Russell tribunal za Kašmir

U petak, 17. decembra 2021. godine svečano je otvoren inauguralni Russel tribunal za Kašmir, koji će svoje trodnevno zasjedanje održati u Sarajevu.


Tribunal organizuje Kashmir Civitas, nevladina organizacija registrirana u Kanadi, u saradnji sa Svjetskim forumom za podizanje svijesti o Kašmiru (World Kashmir Awareness Forum),  Russell fondacijom iz Londona (Bertrand Russell Peace Foundation), Stalnim narodnim tribunalom iz Bologne (Permanent Peoples’ Tribunal), Internacionalnim univerzitetom u Sarajevu, Centrom za edukaciju i istraživanje „Nahla“ i Centrom za napredne studije.


Russel tribunal za Kašmir ima za cilj reafirmisati primat međunarodnog prava kao osnovu za rješavanje kašmirskog konflikta, te podići svijesti o odgovornosti međunarodne zajednice da spriječi trenutne zločine protiv čovječnosti i mogućnost da se izvrši genocid.

Tokom susreta bit će istaknuta važna pitanja genocida, naseljeničkog kolonijalizma, zločina protiv čovječnosti i nuklearne prijetnje prisutne na području Džamua i Kašmira. Sudsko vijeće će saslušati izlaganja, te sačiniti izvještaj koji će biti upućen UN agencijama, Parlamentu Evropske unije i drugim svjetskim tijelima i vladama.

Učesnici Russel tribunala za Kašmir su, između ostalih, međunarodni advokat Richard Falk, profesor Anthony Carty, Yvonne Ridley, Hasan Nuhanović, David Hearst, Pepe Escobar, Jonathan Brown, Edward Moad, Ermin Sinanović, Tarek Cherkaoui, Emir Suljagić, Khaled Beydoun, Dalia Mogahed, Omar Suleiman i mnogi drugi.