Sarajevo: Počeo program Škole za mlade lidere

Počeo program Škole za mlade lidere

Proteklog vikenda, 16-17. oktobra 2021. godine, u Sarajevu je održan prvi susret polaznika programa pod nazivom Škola za mlade lidere. Program koji je baziran na interdisciplinarnom i holističkom pristupu, a u organizaciji Centra za napredne studije, okupio je šesnaest mladih ljudi iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Prvi radni susret je ponudio predavanja dr. Ahmeta Alibašića, mr. Emira Kovačevića, edukativni obilazak i upoznavanje sa kulturno-historijskim naslijeđem Sarajeva sa dr. Emirom Filipovićem, radionice Upoznaj svog para Kakvom društvu težim sa dr. Ivanom Ejubom Kostićem i Mirzom Aličkovićem, kao i posjetu CEI “Nahla” čija je direktorica mr. Sehija Dedović polaznike upoznala sa modelom aktivizma u široj društvenoj zajednici.

Nakon susreta i programa u Sarajevu, program se nastavlja u hibridnom formatu kombinacijom online sadržaja u realnom vremenu i susreta uživo. Planirano je da program traje tri mjeseca, tokom kojih će  u okviru tri modula biti obrađene teme poput historijskog osvrta na političke prilike u regiji, razumijevanja ljudskih prava, različitih vidova društvenog aktivizma, efikasnog zagovaranja i lobiranja, medijski pismenosti i kreativnog pisanja.