Sarajevo: Počela šesta IIIT ljetna škola

Uvodnim obraćanjima direktora Centra za napredne studije dr. Ahmeta Alibašića i koordinatora evropskih i regionalnih programa CNS-a dr. Mirze Sarajkića, 4. augusta 2018. godine počela je šesta po redu IIIT evropska ljetna škola pod nazivom Islam in Europe: Challenges of Pluralism.

Ljetnu školu u Sarajevu organizuju londonski ured Međunarodnog instituta za islamsku misao, Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, Evropski institut za epistemološke studije u Briselu i Centar za napredne studije u saradnji sa Fairfax institutom iz SAD-a. Domaćin ljetne škole ove godine je Fakultet islamskih nauka u Sarajevu.

Program je, prvenstveno, namijenjen studentima na postidiplomskom i doktorskom studiju koji žele steći dodatne informacije i upoznati se sa savremenim pristupima u oblastima islamskih, humanističkih i socioloških nauka. Programu prisustvuje 28 učesnika iz nekoliko evropskih zemalja.

Među predavačima nalaze se dr. Mustafa Cerić, dr. Fikret Karčić, dr. Ahmet Alibašić, dr. Jonathan Brown, dr. Jorgen S. Nielsen, dr. Ziauddin Sardar, dr. Shuruq Naguib, dr. Ermin Sinanović, dr. Beddy Ebnou, dr. Aid Smajić, dr. Jseph Kaminski.

Tokom 80 radnih sati u okviru petnaestodnevnog programa učesnici će imati priliku da prisustvuju predavanjima renomiranih stručnjaka u svojim oblastima, predstave svoje istraživačke projekte na radionicama, te da učestvuju u diskusijama tokom i u pauzama među sesijama. Također, pored obilaska Sarajeva, program obuhvata dvije posjete, i to Mostaru i Srebrenici.

Leave a Reply