Novo izdanje: Roditelji i djeca – vodič za odgajanje djece

Centar za napredne studije sa zadovoljstvom predstavlja publikaciju Roditelji i djeca: vodič za odgajanje djece autora Hishama Altaliba, Abdulhamida Ebu Sulejmana i Omara Altaliba. Knjigu je na bosanski jezik preveo Mirza Sarajkić.

OVAJ LAHKO ČITLJIVI, obuhvatni vodič sadrži ono što treba da znate da biste s pouzdanjem odgajali djecu. S poučnim preporukama i podsticajnim savjetima, uz korištenje najnovijih istraživanja o dječijem razvoju i odgojnim metodama, on predstavlja pravi rudnik informacija o tome kako omogućiti djeci da napreduju, kako izbjeći frustracije u odgoju i kako razviti dobre porodične odnose. Autori daju upute o razvoju karaktera, znanja, vrijednosti i vještina, kao i vjerskog svjetonazora kod djece, od koristi roditeljima koji imaju djecu bilo koje dobi. Među mnogim strategijama i tehnikama su: naučiti djecu kako da rješavaju probleme, donose odluke i razvijaju samopoštovanje. U današnjem svijetu, podizati bogobojaznu, moralnu, uspješnu djecu, s osjećajem građanske odgovornosti nije lahko. Ali, nije ni nemoguće. Ključ je učinkoviti odgoj.


Ova knjiga pristupa ranom i porodičnom odgoju kao temelju izgradnje zdrave i proaktivne ličnosti. Autori u samo središte smještaju neposrednu odgojnu komunikaciju između roditelja i djece, putem koje dijete usvaja vrijednosti, navike, vještine i izgrađuje se kao ličnost, a njen značaj se samo povećava kako dijete odrasta.

Sadržaj knjige ukazuje na to da se umijeća roditeljske komunikacije razvijaju najprije iz posvećenosti razvoju vlastite ličnosti roditelja. Ona poziva roditelje da tragaju i razvijaju ono najbolje u sebi kako bi odgajali djecu u duhu univerzalnih vrijednosti koja će biti spremna da se suoče sa izazovima budućnosti u kojoj će živjeti.

Posebnu vrijednost ovom djelu daje uokvirenost njegovog sadržaja u islamske vrijednosti pokazujući kako vjera obogaćuje i inspirira porodični život. Usto, autori vješto sabiraju znanja iz više znanstvenih discplina uparujući ih sa praktičnim, zdravorazumskim rješenjima za svakodnevne izazove današnjeg roditeljstva.

AMINA ISANOVIĆ-HADŽIOMEROVIĆ, Urednica izdanja na bosanskom jeziku

 

Što je najvažnije, ova knjiga predlaže islamska rješenja za probleme u odgoju djece. Dojmilo me se koliko je iznimno korisnih teorija o dječijem razvoju obuhvaćeno. Autori nisu propustili ni to da kažu nešto o uobičajenim zabludama popularne psihologije.

KUTAIBA CHALEBY, dječiji psihijatar, s licencom Američkog odbora psihijatrije i neurologije, bivši načelnik Odjeljenja za psihijatriju Bolničkog i istraživačkog centra „Kralj Faisal“ u Saudijskoj Arabiji

 

Jedna od najstručnijih i najobuhvatnijih knjiga o učinkovitom odgoju. Ovo djelo dotiče probleme iz kućnog okruženja i iskustvenog svijeta djece te sadrži sastavne elemente za preobrazbu porodice širom svijeta.

EDRIS KHAMISSA, međunarodni konsultant za obrazovanje i razvoj čovjeka

 

Ova knjiga ima mnoga izvanredna obilježja, a ovo kažem kao autor brojnih knjiga o odgoju i porodici, prevedenih na mnoge jezike. Knjiga predstavlja brojne izvore i iznosi vrijedne upute za pomoć roditeljima, ukazuje na adekvatan osjećaj ispunjenosti kod djece i naglašava da on treba proisteći iz opredjeljenja i angažmana zajednice, kao i iz porodičnih veza, te nudi odličan popis aktivnosti na kraju svakog poglavlja, koje će, ako ih roditelji budu provodili, osigurati zdravu i pozitivnu porodičnu atmosferu.

MOHAMED R. BESHIR, član Savjetodavnog odbora Šure porodičnih savjetnika Amerike (SIFCA) i savjetnik odjelā Muslimanskog udruženja Kanade (MAC) i Muslimanskog američkog društva (MAS) za pitanja terbije (odgoja)

 

Ovo je knjiga sa dobro istraženom tematikom i misaono podsticajna za svakog ko se bavi odgojem i predstavlja sadržajni vodič kako biti uspješan roditelj u modernom svijetu. Autori su, uz teoriju, obuhvatili mnoge praktične aspekte dobrog odgoja, u vrlo čitljivom formatu, koji mogu primijeniti porodice i u tradicionalnim i u modernim sredinama, ne opterećujući pritom čitatelje. Posebno mi se sviđa to što se u poglavljima daju praktične vježbe za primjenu teorije, s naglaskom na angažman cijele porodice u ovom izazovnom području odgoja.

FATIMA DESAI, advokat za zaštitu djece, diplomirani pravnik, magistar studija o pravima djeteta

Leave a Reply