Predstavljena knjiga prof. Fikreta Karčića “Pravno-historijske studije”

U ponedjeljak, 27. marta 2017. godine, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci je održana promocija knjige „Pravno-historijske studije“ profesora Fikreta Karčića.

Ova knjiga, u izdanju Centra za napredne studije, sadrži članke i istraživačke bilješke prof. Karčića objavljene u naučnim i stručnim časopisima u periodu od 2004. do 2015. godine. Uvršteni tekstovi odnose se na glavno područje autorovog naučnog interesa – pravnu historiju.

O knjizi su govorili: dr. Jasna Bakšić-Muftić, dr. Safet Bandžović, kao i autor knjige prof. Fikret Karčić.

Prisutnima se obratila doktorica Jasna Bakšić-Muftić kazavši kako je ova knjiga veliki doprinos akademskoj zajednici Bosne i Hercegovine. Također se dotakla sadržaja knjige i njenih pravnih aspekata.

– Iza jednog prilično mrtvog naslova knjige, stoji izuzetno živo i dinamično štivo koje je itekako provokativno. Ovo je živa historija, koja čitateljima daje mogućnost da uživaju u ovim tekstovima. Iz ove knjige i njenog antropološkog pristupa možemo zaključiti da historija nije mrtva stvar, to je nešto što traje i ona nam oblikuje stvarnost u kojoj živimo. Čitajući knjigu možemo zaključiti da kao što smo u političkom smislu periferija, nažalost tako je i u religijskom smislu. Trebamo se zapitati ko su vjerski autoriteti, a svi oni su izmješteni vani – rekla je doktorica Bakšić-Muftić.

Doktor Safet Bandžović, rekao je nešto više o osobenostima knjige, te o segmentima koji su doprinijeli bosanskohercegovačkoj historiografiji.

– Profesor Karčić govori da je svaka historija zapravo savremena historija. Svi smo mi proizvodi vremena u kojem djelujemo. Mi imamo problem kako se odnositi prema velikim državama i kako posmatrati Bosnu i Bošnjake u tom kontekstu. Nadam se da će se pojaviti neko ko će napisati historiju Balkana, Bosne i Bošnjaka. Mi možemo raditi bez ovoga o čemu profesor Karčić govori u knjizi, ali je pitanje koliko smo spremni za tu međunarodnu utakmicu, jer ne pratimo moderne trendove u nauci. Historičari moraju biti ubice mitova ali danas, nažalost, historičari prave mitove – zaključio je doktor Bandžović.

Na kraju, prisutnima se obratio i autor Fikret Karčić, koji je rekao nešto više o tome kako je knjiga nastala, te se zahvalio svojoj porodici, prijateljima i izdavaču na podršci.

– Dugujem zahvalnost svima na velikoj podršci u ovome procesu. Knjiga je inventar radova koje sam objavio a koji su tematski poredani, te su ujedno dio jednog šireg projekta. Ovo su pravno-historijske, komparativne studije te istraživanja u modernom dobu. Radovi su nastajali nekada iz obaveze prema predmetu kojeg vodim a nekada i iz ličnih interesa. Ovaj naslov knjige je druga verzija i on je možda malo „mrtav“, ali smatram da je mnogo bitnije da je sam tekst u knjizi živ – kazao je profesor Karčić.

Leave a Reply