Poziv za prijave

Ured za tursku dijasporu i srodne narode Vlade Republike Turske (Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı-YTB) i Centar za napredne studije (CNS) pozivaju sve zainteresovane studente da se prijave za pohađanje druge generacije neformalnog i integrisanog studijskog programa pod nazivom Balkanska škola za mlade (Balkan Youth School).

Program je namijenjen studentima dodiplomskog (BA) i postdiplomskog (MA) studijskog programa.

Program će biti održan na bosanskom jeziku s mogućnošću organiziranja određenih sadržaja na engleskom jeziku, te će se preferirati kompetentno poznavanje ovog jezika.

Broj polaznika je ograničen (30). Selekcija polaznika će biti izvršena na osnovu aplikacijskog formulara i obavljenog intervjua sa kandidatom.

Svi troškovi programa su pokriveni od strane organizatora. Po završetku svake godine polaznicima se dodjeljuje certifikat o prisustvu na programu.

Zainteresovani kandidati su dužni popuniti ONLINE APLIKACIJSKI FORMULAR najkasnije do ponedjeljka, 3. oktobra 2016. godine.

Dodatne informacije u vezi programa možete dobiti pozivom na: +387 33 716 042 ili +387 61 330 035 (Mirnes Duranović, projektni menadžer CNS-a).

 

Kratak opis programa

Formalni sistemi obrazovanja u složenom savremenom kontekstu zahtijevaju sve više dopunskih programa koji otvaraju vidike studentima i unapređuju njihova znanja i vještine. Neformalni studijski programi u tom smislu mnogostruko doprinose temeljnom društvenom zadatku, a to je holistički obrazovan građanin. Iako neformalni studij zahtijeva marljiv rad i usvajanja znanja, on donosi dodatni kvalitet otvorenog i obuhvatnog kritičkog mišljenja zahvaljujući visokom stepenu fleksibilnosti i nezavisnosti.

Cilj neformalnog i integriranog studijskog programa „Balkanska škola za mlade“ je ponuditi raznoliki spektar temeljnih znanja iz različitih oblasti humanističkih nauka za studente dodiplomskog studija koji žele proširiti znanstvene vidike.

Studijski program je organizovan modularno u vidu pružanja temeljnih znanja iz historije, civilizacije, umjetnosti, prava, ekonomije, književnosti, pedagogije, psihologije, politologije, filozofije, religijskih i kulturalnih studija u toku tri godine. Moduli sadrže 12 sati predavanja (3 školska časa sedmično) i realizuju se kroz dva semestra (zimski i proljetni), te ljetnu školu. Program obuhvata 21 modul i 18 radionica, te klub knjige kroz koje će polaznici moći usvojiti dodatna znanja i vještine. Ostale aktivnosti obuhvataju mjesečne tribine, kurs turskog jezika, edukativne ekskurzije, izlete i posjete različitim kulturnim događajima u BiH i regionu.

Nastavu će držati univerzitetski profesori i predavači koji će polaznicima ponuditi fundamentalni okvir unutar relevantnih naučnih disciplina, pomoći im da razumiju globalni i lokalni kontekst i tako ih osposobiti za suočavanje sa kompleksnim pitanjima savremenog svijeta. Nastavni cilj neće se ogledati u pasivnom predavanju i pukom memoriziranju, nego u razvijanju volje za sticanjem novih saznanja, univerzalnim vrijednostima, društvenim angažmanom. Najboljim polaznicima biće data podrška da nastave svoje formalno obrazovanje.

„Balkanska škola za mlade“ predstavlja edukativnu platformu talentiranim i uspješnim studentima kojom se želi unaprijediti njihova saznanja o svijetu i društvu, pomoći njihov intelektualni i kulturni razvoj i učiniti ih odgovornim predvodnicima svekolikog društvenog boljitka. Budućnost pripada uspješnim, široko obrazovanim mladim osobama sposobnim da dubinski razumijevaju kompleksnost svijeta u kojem žive, a ne uskim stručnjacima ograničenih kompetencija i kvaliteta.

Pridružite nam se da proširimo svoja znanja i kompetencije, a za dobrobit i boljitak svih ljudi!

Leave a Reply