Održane radionice “1001 izum islamske civilizacije”

U organizaciji Centra za napredne studije, CEI „Nahla“ i Udruženja za kreativno učenje „Mak“, u januaru i martu su održane radionice za djecu na temu „1001 izum islamske civilizacije“.

Radionice su bile namijenjene djeci uzrasta od 9 do 13 godina. Djeca su se kroz ciklus od osam radionica imala priliku upoznati sa slavnim muslimanskim naučnicima te sa njihovim spektakularnim otkrićima. Kroz eksperimente, igru, glumu, film i razne kreativne aktivnosti, djeca su se upoznala sa utjecajem otkrića muslimanskih naučnika na moderni svijet.


   • 24.1.   Radionice o Ibn Hejsemu i Ibn Firnasu
   • 6.3.     Radionica o el-Džezeriju, Džabiru ibn Hajjanu i el-Kindiju
   • 13.3.  Radionice o Ibn Bejtaru i arabesknoj umjetnosti
   • 20.3.   Radionice o Zheng Heu i Ibn Batuti

Prve dvije radionice bile su posvećene Ibn Hejsemu, začetniku moderne optike te Abbasu ibn Firnasu, prvom čovjeku koji je pokušao letjeti. Narednog dana govorili smo o el-Džezeriju, začetniku robotike, te o Džabiru ibn Hajjanu i el-Kindiju, poznatim hemičarima kroz čiji rad su se djeca upoznala sa svijetom parfema i eteričnih ulja. Fokus trećeg dana ciklusa bio je na arabesknoj umjetnosti te na radu Ibn Bejtara, slavnog farmaceuta, koji je radio na proučavanju ljekovitih svojstava biljaka. Ciklus je završen radionicama o Ibn Batuti, najvećem putniku svih vremena te o Zheng Heu, velikom moreplovcu i admiralu kineske flote iz 15. stoljeća.