Održana radionica “Navigating Postnormal Balkans”

U organizaciji Međunarodnog instituta za islamsku misao (IIIT), Centra za postnormalnu politiku i studije budućnosti (CPPFS) i Centra za napredne studije (CNS) u Sarajevu je od 17. do 19. marta 2017. godine održana radionica pod nazivom Navigating Postnormal Balkans: A Hands On Futures Workshop and Polylogue.

Radionica je okupila osamnaest istraživača, članova akademske zajednice, aktivista, osoba različitih profila školovanih u oblasti društvenih, humanističkih i prirodnih nauka iz Bugarske, Rumunije, Srbije, Crne Gore, Mađarske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Prvog dana radionice polaznici su imali priliku upoznati se sa ključnim konceptima postnormalnog doba povezujući lokalne i regionalne događaje sa onim na globalnom nivou.

Drugoga dana, polaznici su nastojali mapirati potencijalne probleme s kojima bi se stanovnici Balkana mogli suočiti u skorijoj i daljoj budućnosti. Tom prilikom u fokusu su bile migracije, promjene unutar EU, regionalna ekonomska dinamika, demografske promjene, geopolitičke prijetnje i nacionalizam.

Trećeg dana polaznici su imali zadatak da kroz interakciju proizvedu sliku željene budućnosti regiona kroz narednih 20 godina. Kao rezultat ovog zadatka mogla bi se navesti sljedeća zajednička izjava:

U 2037. godini, Balkan je prosperitetan region koji počiva na slobodi, miru i pravednosti. Društva na Balkanu njeguju pluralizam, znanje i holističko blagostanje.

Također, polaznici su diskutovali o narednim koracima u okviru studija budućnosti za područje Balkana. Kao prvi zadatak koji stoji pred grupom jeste proširenje i detaljnije elaboriranje navedene izjave, što bi predstavljalo prvi korak ka ostvarenju formirane vizije.


Predavači/treneri su bili:

Ziauddin Sardar (1951) osebujan je muslimanski britanski pisac i intelektualac pakistanskih korijena čije polje interesovanja uključuje muslimansko mišljenje, studije budućnosti, filozofiju znanja i nauke i kulturološke studije u najširem smislu. Autor je brojnih knjiga, naučnih radova, eseja, kritičkih članaka i rasprava, kao i novinskih kolumni i televizijskih emisija. Sardarova bibliografija impresivna je u pravom smislu riječi. Dosada je objavio ili priredio, sam ili u koautorstvu, preko 35 veoma zapaženih knjiga, među kojima se izdvajaju: The Future of Muslim Civilisation (1979), Islamic Futures: The Shape of Ideas to Come (1985), Postmodernism and the Other (1998), Orientalism (1999), Why Do People Hate America?(2002). Tu su i izbori njegovih tekstova: Islam, Postmodernism and Other Futures: A Ziauddin Sardar Reader (2003) i How Do You Know? Reading Ziauddin Sardar on Islam, Science and Cultural Relations (2006). Neke su ranije prevedene na južnoslavenske jezike. Britanski časopis Prospect svrstao ga je u 100 najvažnijih javnih intelektualaca Velike Britanije.

John A. Sweeney je nagrađivani autor i futurolog. Osmislio je i realizirao niz edukativnih radionica, seminara i istraživačkih projekata u Belgiji, Francuskoj, Islandu, Indoneziji, Japanu, Makedoniji, Crnoj Gori, Mianmaru, Tajvanu, Tajlandu, Turskoj, Singapuru, i Velikoj Britaniji. Sweeney je također angažovan kao istraživač pri Centru za istraživanje budućnosti na Havajima. Sweeney je koautor publikacije Mutative Media: Communication Technologies and Power Relations in the Past, Present and Futures koja je nedavno nagrađena od strane Udruženja profesionalnih futurologa nagradom „Najznačajniji rad iz oblasti studija budućnosti“.

Jordi Serra je svjetski poznati futurolog sa 30-godišnjim iskustvom. Saradnik je pri Svhetskoj federaciji futurologa. Serra pruža konsultantske usluge u oblasti studija budućnosti, te je radio sa brojnim kompanijama, međunardonim organizacijama na katalonskom, španskom i engleskom jeziku. Autor je nekoliko publikacija na španskom jeziku u području studija budućnosti.

Leave a Reply