Održana promocija izdanja BALANS-a i CNS-a u Travniku

U Gradskoj biblioteci u Travniku održana je promocija djela Diplomatija i diplomatska praksa u ranom islamskom periodu i Institucije islamske civilizacije čiji su izdavači Balkanski centar za analizu i studije i Centar za napredne studije.

Održana promocija izdanja BALANS-a i CNS-a u Travniku
Održana promocija izdanja BALANS-a i CNS-a u Travniku

O ovim izuzetno značajnim djelima travničkoj publici su govori dr. Ajdin Huseinspahić i mr. Admir Lisica, koji su kroz izlaganje nastojali objasniti povezanost ova dva djela.

Lisica je kroz svoje izlaganje nastojao analizirati važnost islamskih institucija ističući da su se neke od njih zadržale i do danas u nešto drugačijem obliku, što ovo enciklopedijsko izdanje koncizno pojašnjava. Kada je riječ o diplomatskoj praksi u islamu, Lisica je naglasio da je ova knjiga veoma značajna jer govori o načinu na koji su muslimani komunicirali sa svojim neistomišljenicima još za vrijeme Poslanika Muhameda a.s. osvrćući se na njihovo diplomatsko umijeće koje im je pomagalo da na miran način prevazilaze određene nesuglasice s drugim narodima.

Održana promocija izdanja BALANS-a i CNS-a u Travniku
Održana promocija izdanja BALANS-a i CNS-a u Travniku

Huseinspahić je u više navrata napomenuo da je djelo Institucije islamske civilizacije odlična polazna tačka za istraživanje svih islamskih institucija od objave islama do danas. Analizirajući pojedine institucije islama, napravio je komparaciju s djelom Diplomatija i diplomatska praksa u ranom islamskom periodu u kojoj se mogu naći mnoge institucije islamske civilizacije. Govoreći o nemjerljivoj važnosti i uzajamnoj povezanosti ovih izdanja, Huseinspahić je naglasio da se ove dvije knjige međusobno nadopunjuju te da se trebaju tako posmatrati.

Na samom kraju promocije direktor Gradske biblioteke dr. Dženan Kos zahvalio se promoterima, ali i publici koja je do posljednjeg mjesta ispunila prostorije Gradske biblioteke. Kos je izrazio posebnu zahvalnost Admiru Lisicu, predstavniku Balkanskog centra za analizu i studije koji je Gradskoj biblioteci uručio poklon Centra za napredne studije u vidu 46 različitih izdnja koja su prethodnih godina objavljivana od strane CNS-a.

Izvor: balans.org.ba