Seminar: “Od Balkana do Gaze: kritička analiza genocida”

Centar za napredne studije (CNS) iz Sarajeva, Islam and Muslims Initiative (IMI), organizacija posvećena unapređenju dijaloga, razumijevanja i koegzistencije među različitim zajednicama sa sjedištem u Dohi i Al Jazeera Balkans organiziraju seminar Od Balkana do Gaze: kritička analiza genocida, koji će se održati 10. jula 2024. godine, od 17.00 do 19.00 sati u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Seminar Od Balkana do Gaze: Kritička analiza genocida ima za cilj rasvijetliti duboke i nepredvidive posljedice islamofobije od Balkana do Gaze, sa posebnim fokusom na njene historijske korijene i savremene manifestacije. Seminar će istraživati teme kao što su poređenje genocida u Srebrenici, opsade Sarajeva i genocida u Gazi koji se upravo dešava, rastući val islamofobije širom svijeta, te potencijalne veze između uspona desnice, islamofobije i kolonijalne ekspanzije u Palestini.

Uvodne napomene će dati Njena ekselencija Lolwah Rashid Al Khater, državna ministrica za međunarodnu saradnju Katara i dr. Ahmet Alibašić, direktor Centra za napredne studije.

Govornici na seminaru su:

  • Njena ekselencija Nataša Pirc Musar, predsjednica Republike Slovenije,
  • dr. Benjamina Karić, gradonačelnica Grada Sarajeva,
  • David Hearst, glavni urednik portala Midlle East Eye i bivši glavni dopisnik The Guardiana, koji je izvještavao s Balkana za vrijeme 90-ih,
  • Motaz Azaiza, palestinski fotoreporter,
  • Refik Hodžić, stručnjak za tranzicijsku pravdu, koji je radio za Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu

Seminar će se snimati i emitirati u Al Jazeerinoj emisiji Centre Stage. Jezik seminara je engleski, uz simultani prijevod na bosanski. Prisustvo je moguće samo uz registraciju. Broj mjesta je ograničen. Možete se registrirati  ovdje.