Novo izdanje: Slabljenje islamske civilizacije i njena obnova

Slabljenje islamske civilizacije i njena obnova

Sredinom 2019. godine, u izdanju Centra za napredne studije iz štampe je izašla publikacija Slabljenje islamske civilizacije i njena obnova: obrazovni i odgojni korijeni autora Abdulhamida Ebu Sulejmana. Ona predstavlja bosanski prijevod djela Inhiyār al-ḥadara al-islāmiyya wa iʿāda binā'ihā al-ğuḏūr al-ṯaqāfiyya wa al-tarbawiyya koji je pripremio Berin Bajrić.

Knjiga predstavlja pokušaj da se razumije odsustvo psihološke i emocionalne dimenzije u islamskom odgojnom diskursu prema djetetu, kako bi to nilo matrica inicijativnosti i relativnosti u njegovoj psihološkoj i emocionalnoj izgradnji. Ona je također pokušaj da se razaznaju kulturološke i intelektualne silnice koje su dovele do nazatka i deformacije kako bi se dokučilo na koji način zajednica može prevladati ovaj nedostatak.

***

Uprkos uzvišenoj i veličanstvenoj snazi vjere u jednog Boga, koju islam svesrdno promovira, zaostavština starih tradicija i kultura, slijepo slijeđenje i filozofija transformirali su muslimansko političko vođstvo u tribalizam i šovinizam i tako kontaminirali kulturu islama.

***

Jednom kada se probudi svijest intelektualaca, mislilaca i reformatora o važnosti djeteta i porodice, kada otpočnu nužne aktivnosti unapređenja i usavršavanja pefdagoških koncepata i metoda, umnože se kvalitetne studije iz ovih oblasti i počne se štampati izdavati takva literatura – tada će promjena biti moguća.

***

Ključ pokretanja promjene nalazi se duboko ukorijenjen u dušama i svijesti roditelja, koji imaju od Boga datu sklonost ka zaštiti vlastitog potomstva i težnju da svojoj djeci obezbijede što bolje uslove za život. U iskonskoj brizi roditelja leži ogroman odgojni potencijal, koji je potrebno iskoristiti i pravilno usmjeriti.

***


Abdulhamid Ebu Sulejman
Abdulhamid Ebu Sulejman

Abdulhamid Ebu Sulejman rođen je u Mekki 1936. godine. Ekonomiju je završio na Kairskom univerzitetu 1963. godine a međunarodne odnose doktorirao 1973. godine na Univerzitetu Pensilvanija u Filadelfiji, SAD. Između ostalog, bio je generalni sekretar Svjetskog foruma islamske omladine (Nedwa), predsjednik i jedan od osnivača Međunarodnog instituta za islamsku misao (IIIT), Fondacije za razvoj djeteta, Asocijacije muslimanskih naučnika društvenih nauka (AMSS) u Sjevernoj Americi te Američkog časopisa za islamske društvene nauke (AJISS). Rektor Međunarodnog islamskog univerziteta u Maleziji je bio u periodu 1988-1999. godine kada je ovaj univerzitet otvorio vrata bosanskim studentima.

Napisao je više knjiga i studija o reformi islamskoga mišljenja, odgoju i obrazovanju od kojih izdvajamo: Ekonomska teorija islama (1960), Islamska teorija međunarodnih odnosa (1973), Kriza muslimanskog mišljenja (Sarajevo, 2004), Nasilje i upravljanje političkim sukobom u islamskom mišljenju (2002), Bračne nesuglasice (Sarajevo, 2009), Kriza islamske civilizacije: korijeni u kulturi i odgoju (Sarajevo, 2010), Univerzalna civilizacijska kur'anska vizija: temeljno ishodište za čovjekov preporod (Sarajevo, 2010.), Roditelji i djeca: vodič za odgajanje djece (Sarajevo 2018.) zajedno sa Hishamom i Omarom Altalibom, Ostrvo vrijednih neimara (za djecu i odrasle): poučna priča o kreativnom mišljenju i društveno-etičkom odgajanju u skladu s vjerovanjem (Sarajevo, 2018.) i Rasprave o vjerskom diskursu, politici i obrazovanju (Izbor tekstova) (Sarajevo, 2018.)