Mostar: Četvrta radionica o slobodi vjere

Četvrta radionica pod nazivom Sloboda vjere i uvjerenja: savremena teorija i praksa održana je u subotu, 17. oktobra 2015. godine u Mostaru. Radionica je okupila dvadeset polaznika različitih profila, profesija i religijskih pripadnosti.

Radionica, čiji su organizatori Centar za napredne studije i Fondacija Konrad Adenauer realizirana je uz podršku Muftijstva mostarskog. Riječi dobrodošlice ispred organizatora uputili su dr. Ahmet Alibašić, direktor Centra za napredne studije, i Ilham Puce, savjetnik Muftije mostarskog.

Izlažući na temu Sloboda vjere i uvjerenja: teoretski okvir dr. Ahmet Alibašić je u prvoj sesiji predstavio teoretske postulate i kretanje prava na slobodu vjere u različitim društvima svijeta, pozivajući se pritom na referentna imena čiji su radovi objavljeni u publikaciji CNS-a Sloboda vjere i uvjerenja: Priručnik.

Emir Kovačević se fokusirao na iskustva i standarde Evropskog suda za ljudska prava, dok su učesnici kroz radionicu imali priliku diskutovati i odlučivati o određenim sudskim procesima pokrenutim na spomenutom sudu. Završna sesija pod nazivom Sistem zaštite slobode vjere i uvjerenja u Bosni i Hercegovini, a koju je vodio mr. Marko Antonio Brkić, obuhvatila je niz informacija u vezi sa vjerskim slobodama u Bosni i Hercegovini, i to kroz prizmu medijskog prostora.

Radionica nastoji podići svijest o slobodi vjere i vjeroispovijesti kod određenog broja stanovnika Bosne i Hercegovine, te svijest o mehanizmima kako zaštititi ili omogućiti vjerske slobode. Peta radionica bit će održana 24. oktobra tekuće godine, i to u Banja Luci.