KONKURS za prijem studenata: Sarajevska otvorena akademija

Cilj neformalnog i integriranog studijskog programa Sarajevska otvorena akademija je ponuditi raznoliki spektar temeljnih znanja iz različitih oblasti humanističkih i društvenih nauka za studente koji žele proširiti svoje obrazovne vidike.


O programu

Studijski program je organizovan modularno u vidu pružanja temeljnih znanja iz oblasti međunarodnih odnosa, ekonomije, historije, civilizacije, prava, psihologije, kulturalnih studija, studija budućnosti. Moduli su centralna aktivnost programa i sadrže 12 sati predavanja (3 školska časa sedmično). Predavači na modulima su univerzitetski profesori i eksperti: Hamza Karčić, Dženan Kulović, Emir Filipović, Ahmet Alibašić, Ehlimana Memišević, Đermana Kurić i drugi. Program akademije sadrži i predavanja iz specifičnih oblasti, studije slučaja, tribine, radionice kao i klub knjige kroz koje će polaznici moći usvojiti dodatna znanja i vještine. Ostale aktivnosti obuhvataju naučne ekskurzije te posjete različitim institucijama kulture u Bosni i Hercegovini poput muzeja, pozorišta i sl.

Kroz program Sarajevska otvorena akademija studenti će se upoznati sa temeljnim trendovima različitih humanističkih i društvenih disciplina kroz predavanja i panel diskusije sa ciljem kontekstualiziranja stečenih znanja u lokalnoj društvenoj zajednici.


Kalendar aktivnosti

Nastava se izvodi tokom dva semestra. Prvi semestar programa planiran je da se realizira u periodu novembar 2023. – januar 2024. godine. Dvodnevna naučna ekskurzija o srednjovjekovnom i osmanskom naslijeđu u Bosni i Hercegovini planirana je za mart 2024. godine. Drugi semestar će biti realiziran u periodu april-juni 2024. godine.

U oba semestra organizuju se po dva nastavna modula. Predavanja se održavaju sedmično, utorkom/srijedom od 17.30-20.00 sati. Dodatna predavanja, radionice i klub knjige se održavaju dva puta u toku jednog semestra i to ponedjeljkom 18.00-20.00 sati. Tribine, panel diskusije, posjete pozorištu, muzejima i lokalni izleti će biti organizovani u skladu s kalendarom Akademije i rasporeda osnovih aktivnosti. Svi troškovi programa su pokriveni od strane organizatora. Studenti koji budu izabrani nakon konkursne procedure primat će stipendiju od 200 KM po semestru.

Program će biti održan na bosanskom jeziku (temeljni studiji) i na engleskom jeziku (studije slučaja/predavanja iz specifičnih oblasti), pa je poznavanje engleskog jezika bitan preduslov. Prisustvo najmanje 90% programa je obavezno.

Organizatori zadržavaju pravo povremene izmjene programa i modula uz blagovremeno informisanje učesnika.


Način prijavljivanja

Pravo prijavljivanja imaju studenti koji su u oktobru 2023. godine upisali I ciklus studija (BA), apsolventi su ili studenti II ciklusa studija (MA), starosti do 27 godina svih univerziteta u Sarajevu.

Broj polaznika je ograničen na maksimalno dvadeset i pet (25). Selekcija kandidata će biti izvršena na osnovu prijave, te po potrebi intervjua sa kandidatima koji prođu prvi krug selekcije.

Za prijavu popuniti online prijavni obrazac.


Rok za prijave: 24.11.2023.

Rezultati: 30.11.2023.

Kontakt: programs@cns.ba