Dr. Džemal Berzindži (1939. – 2015.)

Dr. Džemal Berzindži (1939. – 2015.)

S dubokom žalošću, Centar za napredne studije obavještava prijatelje da je u subotu, 26. septembra 2015. umro naš dragi prijatelj dr. Džemal Berzindži (Jamal Barzinji).

Dr. Berzindži je rođen 15. decembra 1939. u Mosulu, Irak. Aktivno je učestvovao u osnivanju mnogih važnih muslimanskih institucija, među kojima i Međunarodnog instituta za islamsku misao (IIIT, International Institute of Islamic Thought), gdje je bio povjerenik, a prije toga i potpredsjednik za istraživanja i izdavaštvo. Bio je generalni direktor Sjevernoameričkog islamskog povjereničkog društva (NAIT, North American Islamic Trust) i jedan od osnivača Udruženja muslimanskih naučnika u društvenim naukama (AMSS, Association of Muslim Social Scientists), kao i Udruženja muslimanskih naučnika i inženjera (AMSE, Association of Muslim Scientists and Engineers).

Godinama je obnašao izvršne funkcije u brojnim organizacijama: predsjednik Muslimanske studentske asocijacije (Muslim Students Association) u njenim prvim danima; predsjedavajući Odbora za planiranje i organizaciju MSA; član UO Islamskog društva Sjeverne Amerike (ISNA, Islamic Society of North America). Bio je uključen u osnivanje i vođenje raznih organizacija, kakve su Mar-Jac Poultry, Safa Trust, Amana Mutual Funds, Bank Islam Malaysia i NAIT. U jednom periodu, dr. Džemal je obavljao i funkciju dekana Fakulteta islamskog objavljenog znanja i humanističkih nauka na Međunarodnom islamskom univerzitetu Malezija, gdje je neumorno radio za ideal islamskog obrazovanja. Osim toga, dr. Berzindži je radio i kao savjetnik i konsultant u nizu obrazovnih, dobrotvornih i stručnih organizacija. Održao je brojna predavanja i napisao brojne članke na teme od značaja za muslimansku zajednicu u Americi.

Za svoju predanu službu u američkoj muslimanskoj zajednici dobio je mnoga priznanja. ISNA mu je 2008. dodijelila nagradu za doprinos zajednici „Dr. Mahboob Khan Community Service Award“. CAIR mu je 2012. dodijelio nagradu za životno djelo (Lifetime Achievement Award).

Dr. Berzindži je posebno bio vezan Bosnu i Herzegovinu. Njegov interes za našu zemlju započeo je kroz interakciju sa studentima iz BiH koji su studirali na Međunarodnom islamskom univerzitetu u Maleziji i kroz blisku saradnju sa prof. dr. Fikretom Karčićem koji je u tom periodu obavljao dužnost šefa katedre za Usuluddin. Uspostavljene veze su stalno jačale, pa je dr. Džemal u periodu 2002. – 2011. zajedno sa svojim članovima porodice i prijateljima bio čest gost u Sarajevu. Prilikom jedne takve posjete 2006. godine dr. Berzindži, zajedno sa dr. Anasom Al-Sheikh Alijem i Dato Sri Anwarom Ibrahimom, pružio snažnu podršku osnivanju CNS-a.

Iza dr. Džemala ostali su supruga, šestoro djece i 14 unuka.