BYS: Historija i umjetnost

Tokom prethodne sedmice, aktivnosti u sklopu Balkanske škole za mlade su nastavljene predavanjima iz oblasti Islamske umjetnosti i Historije.

Polaznici prve generacije Balkanske škole za mlade su se, nakon modula Uvod u pravo, prvi put susreli sa dr. Nusretom Isanovićem u utorak 15. novembra, koji će im i u naredna dva susreta držati predavanja na temu umjetnosti, s posebnim fokusom na islamsku umjetnost i filozofiju. Tokom prvog predavanja, dr. Isanović je sa polaznicima prve generacije napravio generalan uvod u temeljne aspekte islamske umjetnosti, te je koristeći bogat vizualni materijal studente potaknuo na produktivnu diskusiju.

Druga generacija Balkanske škole za mlade je u sedmici iza nas odslušala svoje posljednje predavanje na temu Historija BiH i kroz diskusiju sa dr. Amirom Duranovićem saznala više o austro-ugarskoj i osmanskoj vlasti na ovim prostorima. Druga generacija će već na narednom predavanju ući u svijet islamske civilizacije sa dr. Ahmetom Alibašićem.

U petak, 18. novembra, u Historijskom muzeju BiH održan je zajednički obilazak i dvosatno predavanje o recentnoj historiji Bosne i Hercegovine. Uz komentare prof. Amira Duranovića i uposlenike Historijskog muzeja, učesnici obje generacije Balkanske škole za mlade su se bliže upoznali sa ratnim dešavanjima u opkoljenom Sarajevu i Bosni i Hercegovini u ratu.  Nakon obilaska muzeja, učesnici prve i druge generacije su  pogledali holywoodski spektakl Inferno, film snimljen po istoimenoj knjizi Dana Browna, autora bestsellera Da Vinčijev kod.

Leave a Reply