Bratunac: Održane radionice za djecu

U organizaciji Centra za napredne studije iz Sarajeva i Medžlisa Islamske zajednice Bratunac, održane su 9. i 10. decembra 2023. godine radionice o 1001 izumu islamske civilizacije u Bratuncu. Kroz radionice djeca uzrasta od 6 do 14 godina upoznala su muslimanske naučnike i njihova otkrića koristeći eksperimente, igru, simulaciju i kreativne aktivnosti. U radionicama učestvovalo je ukupno sedamdeset i četvero djece.

Prva radionica je posvećena hemičarima Džabiru ibn Hajjanu, El-Kindiju, Er-Raziju, Zirjabu, gdje su djeca izrađivala vlastite sapune, pastu za zube i parfem. Na drugoj radionici djeca su imala zadatak da izmisle vlastitu igru. Na trećoj radionici djeca su se kroz igru „Transsaharska trgovina“ upoznala sa putnikom Ibn Batutom. Naredna radionica bila je posvećena braći Benu Musa, gdje su djeca napravila pokretno čudovište koristeći principe pneumatike. Na posljednoj radionici  djeca su po uzoru na naučnike Zlatnog doba islamske civilizacije izmislila vlastitu igru i njena pravila.

1001 izum islamske civilizacije je program radionica o naučnicima i njihovim otkrićima iz perioda najvećeg uspona islamske civilizacije. Program je podijeljen u tri ciklusa i namijenjen je djeci, te sadrži ukupno četrnaest radionica u trajanju od dva sata.