Beograd: Radionica o osporavanju identiteta Roma i muslimana

U Beogradu se, 2-3. novembra, održava sastanak radne grupe posvećene istraživanju diskriminacije prema Romima i muslimanima u Evropi. Ovaj multidisciplinarni projekt, u organizaciji Instituta za filozofiju i društvenu teoriju iz Beograda, Centra za napredne studije iz Sarajeva i Fakulteta humanističkih nauka Karlovog univerziteta iz Praga, okupio je akademike i stručnjake iz različitih oblasti kako bi se istražili različiti aspekti anti-muslimanske, anti-romske i višestruke diskriminacije na području srednje i jugoistočne Evrope.

Tokom susreta će biti prezentovani radovi istaknutih akademika i  stručnjaka na temama mnogobrojnih slučajeva islamofobije i romofobije, historijskim osvrtima progona i fizičke eliminacije Roma tokom Drugog svjetskog rata, ratnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, studijama rodne diskriminacije i položaju muslimanki i romskih žena, kao i pitanjima edukacije i inkluzije te programima borbe protiv (ne)nasilnog ekstremizma.


Radna grupa će svoje istraživanje i radove objaviti u posebnom izdanju pod nazivom “Contesting Identities of Roma and Muslims in Central and Southeastern Europe: Reflections on Persecutions, Multiple Discriminations, and Forms of Activism” početkom 2024. godine.


Ovaj projekt ima za cilj da osvijetli duboko ukorijenjene oblike diskriminacije i doprinese razvoju strategija inkluzije za romsku i muslimansku zajednicu u Evropi.