86.400 otkucaja: Iskoristi svaki!

86.400. Čini se kao obična brojka, zar ne?

86.400 je broj sekundi u jednom danu, a način na koji utrošimo te sekunde upravo je ono što nas definira. To su naše sekunde, naši dani, naše godine, naš život.

Živimo u vremenu koje nam nameće ubrzan tempo, pritiske i odgovornosti, a ono što nam nerijetko nedostaje je baš ta varijabla – vrijeme! I sama se često uhvatim u želji da dan traje 30 sati ili da procesom kloniranja sebe ispunim sve što želim. Međutim, u danima kada se kloniranje ne čini kao jednostavna ideja, novu motivaciju ponudi neki zanimljivi članak ili u ovom slučaju, radionica organizirana u okviru neformalnog studijskog programa Balkanska škola za mlade. Radionica nas je, između ostalog, upoznala sa značajem kvalitete korištenja vremena, inovativnim tehnikama efikasne organizacije istoga, te meni pružila inspiraciju da podijelim vlastiti stav o pomenutoj tematici.

Iako je termin „upravljanje vremenom“ postao općeprihvaćen i gotovo univerzalan, smatram da je sa leksičkog aspekta, pravilniji izraz upravljanje sobom u vremenu. Svi uspješni ljudi, eminentni naučnici, inovatori, biznismeni, imaju jednak broj sati u danu kao i svi mi. Međutim, ona jedna stvar koja ih čini boljima jeste vještina koju svako od nas može savladati – optimalno i efikasno organiziranje vremena. Upravo zato, izgovor „Nemam vremena.“ postaje besmislen. Vrijeme je fizička veličina koja je uvijek prisutna, a mi smo ti koji trebamo naučiti upravljati sobom i dati smisao svakoj od 86.400 sekundi. Zbog toga su prioritizacija i planiranje najznačajniji aspekti učinkovitog korištenja vremena, a pomenuta brojka dovoljna za uspješnu realizaciju svakodnevnih aktivnosti i obaveza, kao i posvećivanje vremena svemu što nas ispunjava. Čak iako i sama nekada poželim pozvati imaginarni broj za hitne slučajeve i reći „Upravo sam izgubila 4h života, kako da ih vratim?“, mišljenja sam da jedini način provođenja kvalitetnog dana, ne žaleći za vremenom koje smo „izgubili“, jeste shvatanjem da je svaka minuta naš izbor, naša odluka, naš prioritet.

Suštinsko značenje rečenice „Nemam vremena.“ jeste „Nije mi prioritet.“ i to je sasvim u redu, sve dok smo svjesni naših izbora i ne zanemarujemo ono što nam je doista bitno i ima najveću vrijednost za nas.

Možda ne možemo osjećati entuzijazam u svakom trenutku dana, ali definitvno možemo učiniti trenutke nama značajnim i uživati u njima, uživati u sadašnjem trenutku. Najbolje vrijeme za ono što doista želimo je upravo sada, ne onda kada budemo imali više vremena, ne sutra, ne sljedeće godine, već odmah sada!

The World Is Three Days: As for Yesterday, It Has Vanished, Along With All That Was In It. As For Tomorrow, You May Never See It. As For Today, It Is Yours, So Work On It.

Elma Delalić, Ekonomski fakultet UNSA


Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno stavove Centra za napredne studije.

Leave a Reply