Uređivanje muslimanske zajednice

NaslovUređivanje muslimanske zajednice (Bosnian)
PrevodilacA. Mulović, Merjema Karić
Godina izdanja2023
IzdavačCentar za napredne studije
FormatA5
UvezMehki
ISBN978-9926-471-82-8
Broj stranica231
Cijena42,00 KM
Dostupno uCentar za napredne studije
KontaktEmail: office@cns.ba, telefon: 033716042
Autor(i),

IZ PREDGOVORA

Prvi set pitanja s kojima su se muslimani suočili neposredno nakon smrti Božijeg poslanika Muhammeda, a.s., bilo je uređivanje muslimanske zajednice. Prvo pitanje bilo je pitanje legitimnog vodstva. lako bez potpunog konsenzusa, to je pitanje relativno brzo riješeno, uporedo s klanjanjem dženaze Poslaniku. Drugo pitanje bilo je pitanje dobre vladavine.

Rasprave o legitimnom vodstvu, dobroj vladavini pa i članstvu u muslimanskoj zajednici vode se i danas. Sve te rasprave vođene su u grču od straha da se ne ponovi fitna. Od takvog ozračja najviše koristi imali su oni koji su već imali vlast i uspijevali je zadržati ucjenjujući muslimansku zajednicu avetima krvave prošlosti.

Uprkos stoljećima takvih rasprava teško je danas naći neko od pitanja iz domena društveno-političkog mišljenja koje je riješeno na zadovoljstvo većeg dijela globalne muslimanske zajednice. Tome svjedoči izbor radova iz časopisa Međunarodnog instituta za islamsku misao American Journal of Islamic Social Sciences, koji ovdje donosimo na bosanskom jeziku. Pesimisti bi mogli kazati da je i ovaj trud uzalud: otkud nam pravo da se nadamo da ćemo mi danas riješiti ono što desetine generacija muslimana prije nas nisu uspjele. Optimisti, poput Rešida Ridaa (u. 1935), drže da su naše gen eracije u prednosti jer pred sobom imamo politička iskustva naprednih demokratskih društava koja, uz neophodna prilagođavanja, mogu biti putokaz za drugačije uređivanje muslimanskih zajednica. S tom nadom nudimo vam izbor tekstova koji su nastali u vremenskom rasponu od dvadeset i pet godina iz pera širokog spektra autora.

PREUZIMANJE: Uredjivanje muslimanske zajednice_knjiga (print)