Središnji pristup sunnetu

NaslovSredišnji pristup sunnetu (Bosnian)
Naslov originalaAl-Manhağ al-wasaṭ fī al-taʿāmul maʿ al-sunna al-nabawiyya, Dār al-kalima li al-našr wa al-tawzīʿ
PrevodilacZuhdija Hasanović
Godina izdanja2023
IzdavačCentar za napredne studije
FormatA5
UvezMehki
ISBN978-9926-471-88-0
Broj stranica115
Cijena19,00 KM
Dostupna uCentar za napredne studije
KontaktEmail: office@cns.ba, telefon: 033716042
Autor(i)

O KNJIZI

Knjiga koja je pred nama, onoliko koliko nas usmjerava na promatranje i analizu, isto toliko nas upućuje na djelovanje i praksu. Autor promatra iskustvo sačinjeno od vjerskog znanja i političkog iskustva koje je usavršio, a koje ga je osposobilo da istražuje šerijatsko javno pravo, kao što su Poslanikovi, s. a. v. s., normativni i nenormativni postupci, vrste Vjerovjesnikovih, s. a. v. s., postupaka u koje ulaze postupci koji su dio općeg uspostavljanja normi, postupci koji se odnose na posebno uspostavljanje normi, kao i postupci koji su nenormativnog karaktera. Sva ova pitanja, kao što vidimo, obuhvata Vjerovjesnikov, s. a. v. s., sunnet, a ona su obrađena s metodološkog, šerijatskopravnog i jezičkog aspekta.

Knjiga obuhvata brojna pitanja, djelimične teme koje su podesne da budu šira istraživanja, raznoliku stručnu terminologiju i bogatstvo odabranih tekstova, koje je autor uspio izdvojiti, staviti ih u njihov kontekst, kako bi na najbolji način koristilo čitaocima. Jedna od odlika ove knjige jeste da je autor prisutan kod svakog pitanja koje je potakao. On ne izlaže materiju u tišini i ne pušta je da mirno teče. On pokreće izlaganje konkretnog pitanja nakon što ga definira, donese argumente za njega i navede različita razilaženja o njemu, potom daje prevagu ili ga kritizira slijedeći u tome put čestitih islamskih učenjaka.

Saduddin el-Usmani (r. 1956) je doktor opće medicine, psihijatar i farmaceut, magistar islamskih nauka i islamskog prava, ministar vanjskih poslova i saradnje Kraljevine Maroko (2012-2013), i premijer Kraljevine (2017-2021). Jedan je od utemeljitelja Pokreta za reformu i obnovu (1981-1996), član izvršnog odbora Pokreta za ujedinjenje i reformu (1996- 2003), član Komisije za biomedicinsku etiku Medicinskog fakulteta u Casablanci, te član odbora Fondacije Hassan II za naučna i medicinska istraživanja. Autor je nekoliko knjiga i brojnih članaka objavljenih u domaćim i međunarodnim časopisima.