Abrahamske vjere o finansijskom i duhovnom blagostanju

NaslovAbrahamske vjere o finansijskom i duhovnom blagostanju (Bosnian)
Naslov originalaHeavenly Returns: What the Abrahamic Faiths Teach Us about Financial & Spiritual Well-Being
PrevodilacIlma Burza
Godina izdanja2023
IzdavačCentar za napredne studije
FormatA5
UvezMehki
ISBN978-9926-471-78-1
Broj stranica95
Cijena13,60 KM
Dostupna uCentar za napredne studije
KontaktEmail: office@cns.ba, telefon: 033716042
Autor(i),

O KNJIZI

Ova knjiga predstavlja zajedničke napore kršćanskog finansijskog profesionalca i muslimanskog investicijskog menadžera da zajednički razmotre kako religija može voditi naše finansijske prakse. Mi ne poredimo naše religije tvrdeći da je jedna “bolja” u finansijskom smislu, ili čak da je abrahamska vjera nadmašila ostale vjerske tradicije. Umjesto toga, mi se upuštamo u putovanje posvećeno povezivanju naših duhovnih i finansijskih života, i ova knjiga predstavlja i poziv i ohrabrenje drugima da nam se pridruže na tom putovanju.

Knjiga je sačinjena da obezbijedi praktične lekcije religioznim i finansijski znatiželjnim čitaocima. Knjiga nije jednostavno razmišljanje zasnovano na biblijskim i kur’anskim odlomcima koji se pozivaju na upravljanje resursima. Umjesto toga, to je naše pažljivo razmatranje o tome kako se ti odlomci, principi i ideje primjenjuju u savremenom životu.

Dr. M. Yaqub Mirza pomogao je u dizajniranju i pokretanju nekih od prvih i najuspješnijih investicijskih fondova usklađenih s islamskim principima u Sjedinjenim Državama. On je osnivač i predsjednik Upravnog odbora Amana Mutual Fundsa, koji ima pet milijardi dolara imovine i registrovan je kod Securities and Exchange Commissiona. Autor je knjige Five Pillars of Prosperity: Essentials of Faith-Based Wealth Building (izdanje na bosanskom jeziku: Pet stubova blagostanja: vjerska načela sticanja imetka, Centar za napredne studije, 2017), a pisao je i opširno govorio o usklađivanju vjere i upravljanja imetkom. Aktivan je u brojnim akademskim i filantropskim organizacijama, uključujući sadaš- nje i prethodne službe u odborima povjerenika Fondacije Univer- ziteta George Mason, Univerziteta Shenandoah i Centra za islam u savremenom svijetu na Univerzitetu Shenandoah.

Gary Moore je penzionisani investicijski menadžer koji je radio četiri decenije u finansijama, služeći kao viši potpredsjednik Paine Webbera i osnivač vlastite firme za savjetovanje etičkih i religioznih investitora. Autor je šest prethodnih knjiga koje integrišu politiku, ekonomiju, lične finansije i ekumensku vjeru. Bio je u upravnim odborima fondacija John Templeton, katedrale Crystal Roberta Schullera, Messiah Collegea i Opportunity Internationala, mikro- preduzeća i neprofitne kršćanske organizacije. Također je bio saradnik na UPI i Skylight Radio Networku. Moore ima diplomu iz političkih nauka i naučnog ispitivanja sjemeništa.