Razumijevanje ciljeva šerijata (mekasid eš-šeri’a): savremeno gledište

NaslovRazumijevanje ciljeva šerijata (mekasid eš-šeri’a): savremeno gledište (Bosnian)
Naslov originalaUnderstanding Maqasid al-Shari’ah: A Contemporary Perspective)
PrevodilacA. Mulović
Godina izdanja2022
IzdavačCentar za napredne studije
FormatA5
UvezMehki
ISBN978-9926-471-59-0
Broj stranica39
Cijena5,60 KM
Dostupna uCentar za napredne studije
KontaktEmail: office@cns.ba, telefon: 033716042
Autor(i)

Serija sažetih izdanja Međunarodnog instituta za islamsku misao dragocjena je zbirka važnih publikacija ovog instituta, napisanih u sažetoj formi, osmišljenih da čitateljima predoče suštinska tumačenja glavnih sadržaja izvornih verzija.

Djelo Razumijevanje ciljeva šerijata (mekasid eš-šeriʻa) poziva na izgradnju jednog pravnog shvatanja koje će, napokon, biti usklađeno s višim ciljevima i svrhom islamskih propisa, ciljevima kojima se formulira nova metodologija tumačenja objavljenih tekstova i reforma muslimanske misli i njene primjene. El-Kahtani skreće pažnju na važnost razumijevanja različitih planova mekasida, uključujući razlikovanje primarnih ciljeva (el-mekasid el-aslijja) i sekundarnih ciljeva (el-mekasid et-tabiʻa). On tvrdi da će ispravno razumijevanje ciljeva šerijata proizvesti pozitivni društveni, kao i kulturni razvoj u muslimanskim društvima.

Posebna snaga ovog djela leži u autorovoj primjeni viših ciljeva šerijata na različita područja jurisprudencije, kao što su izvođenje i izdavanje religijskih propisa (iftaʻ), te na važna društvena pitanja i izazove s kojima se suočavaju muslimanska društva danas. Među njima su uloga i status žena, problem ekstremizma i slabosti, pogrešne primjene i zloupotrebe šerijata, kriza muslimanske misli i potreba da se suoči s religijskim krajnostima. Osim toga, razmatrana su i pitanja koja se često zanemaruju, a koja su važna za mentalno zdravlje i društveno blagostanje, uključujući potrebu za rekreacijom i razonodom, aktivnim kultiviranjem i unapređenjem estetike i sklada.

Musfir bin Ali el-Kahtani trenutno je docent metodologije izvora u islamskoj jurisprudenciji (usul el-fikh) na Univerzitetu za naftu i minerale „Kralj Fahd“, Zahran, Saudijska Arabija.