Sistemski potres i borba za svjetski poredak

NaslovSistemski potres i borba za svjetski poredak (Bosnian)
Godina izdanja2022
IzdavačCentar za napredne studije
FormatA5
UvezMehki
Broj stranica94
Cijena3,60 KM
Dostupno uCentar za napredne studije
KontaktEmail: office@cns.ba, poziv: 033716042
Autor(i)

O KNJIZI

Knjiga Ahmeta Davutoglua Sistemski potres i borba za svjetski poredak dolazi u vrijeme još jednog geopolitičkog potresa, ovog puta na evropskom kontinentu, na kojem je konvencionalni rat do jučer bio nezamisliv. Njena temeljna teza je da svaki međunarodni sukob sadrži sjeme za novi međunarodni poredak, kao što svaki poredak sadrži sjeme za novi sukob.

Kombinacija intelektualnog i profesionalnog omogućava nezaboravno čitateljsko iskustvo protkano trenucima u kojima su ideje o vanjskoj politici profesora Davutoglua bile testirane na stvarnoj međunarodnoj sceni na visokom ili najvišem diplomatskom nivou niz godina dok je autor obnašao dužnosti vanjskopolitičkog savjetnika, ministra vanjskih poslova ili premijera Turske. Na tim temeljima, Davutoglu nudi sistemsku analizu problematičnih odnosa u svijetu na trima međusobno povezanim nivoima – međunarodnom, regionalnom i državnom – ali nudi i konkretne prijedloge za drugačije odnose, stvarajući u isto vrijeme koherentno jedinstvo prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Rad je namijenjen globalnoj čitalačkoj publici, najviše stručnoj javnosti iz oblasti geopolitike, ali može biti od velike koristiti za lokalnu ili regionalnu javnost koja želi najbolji mogući uvid u geopolitičku trusnost Bosne i Hercegovine i Balkana. U tom smislu zanimljiv je dio koji objašnjava liniju razdvajanja dviju tektonskih ploča unutar evropskog subsistema. Prema autoru, ta problematična linija ne ide samo istočnom Evropom (Donbas, Krim, Abhazija, Osetija i Nagorno-Karabah), nego zahvata i područje Balkana (BiH i Kosovo). Taj prostor karakteriše “era produženog primirja”, u kome sukobljene strane ne vide korist od nastavka neprijateljstva u datim okolnostima čekajući povoljnije prilike za prekid primirja i vraćanje nasilju, što se u slučaju Donbasa i Nagorno-Karabaha već desilo.

Publikaciju u PDFu u cjelosti možete preuzeti ovdje: