Suptilne razlike: predavanja o muslimansko-kršćanskom dijalogu u čast prof. al-Alwanija

NaslovSuptilne razlike: predavanja o muslimansko-kršćanskom dijalogu u čast prof. al-Alwanija (Bosnian)
Naslov originalaFine Differences: The Al-Alwani Muslim-Christian Lectures 2010-2017
PrevodilacA. Mulović
Godina izdanja2023
IzdavačCentar za napredne studije
FormatA5
UvezMehki
ISBN978-9926-471-83-5
Broj stranica262
Cijena29,00 KM
Dostupno uCentar za napredne studije
KontaktEmail: office@cns.ba, telefon: 033716042
Autor(i)

O KNJIZI

Iznova potvrditi zajedničko duhovno putovanje Bogu i duhovnu odgovornost prema čovječanstvu, teret koji svi dijelimo i protivotrov za fanatizam, predrasude i sve one ideologije koje su iznevjerile saosjećanje čovječanstva i osjećaj za pravdu. Cjelovitost društva i cjelovitost ličnosti – uprkos našim stalnim suptilnim razlikama – tema je muslimansko-kršćanskog dijaloga koji se vodi već osam godina u Washingtonu, DC.

Moć vjere kao moć da ujedini i prepozna ono što je zajedničko, preko medija komunikacije, jedan je put da se ostvari i jedan element šire vizije iračkog pravnog naučnika Tahe Jabira al-Alwanija. Razgovor je počeo 2007. godine između Johna W. Crossina, franjevačkog svećenika koji je otvorio vrata četrdeset godina starog Washingtonskog teološkog konzorcija – do sada svekršćanskim – i Ahmeta Alwanija, sina Tahe Jabira al-Alwanija. Alwani mlađi je tražio institucionalnog partnera za očev projekt povezivanja islamske nauke i obrazovanja sa zapadnim društvenim naukama.

  • Moraju li religijska osjećanja i religijske ideje raspirivati društvene sukobe?
  • Ko plaća cijenu posredovanja u sukobu?
  • Koji je pravi način da se vrednuje ljudski rad?
  • Ko i šta se podrazumijeva pod kur´anskom  oznakom „sljedbenici Knjige”?

U rješavanju ovih pitanja koja prave podjele, muslimanski i kršćanski mislioci ravnopravno prekopavaju po svojim najdubljim uvjerenjima. Povremeno su istog mišljenja, a uvijek objasne suptilne međusobne razlike.