Šerijat i pravni pluralizam u Evropi: primjeri koegzistencije religijskog i sekularnog prava na Starom kontinentu

NaslovŠerijat i pravni pluralizam u Evropi: primjeri koegzistencije religijskog i sekularnog prava na Starom kontinentu (Bosnian)
Godina izdanja2018
IzdavačCentar za napredne studije
FormatA5
UvezMehki
ISBN978-9958-022-78-4
Broj stranica206
Cijena15,00 KM
Dostupno uCentar za napredne studije
KontaktEmail: office@cns.ba, telefon: 033716042
Autor(i)

Zadatak ovog istraživanja je odgovoriti na pitanje kakva je interakcija religijskog i sekularnog prava u Velikoj Britaniji, Bosni i Hercegovini i Turskoj. Preciznije, koliko su vjerske zajednice bile uticajne u kreiranju te interakcije? Kakav je položaj i značaj religijskog prava u sekularnoj i laičkoj državi? Kako taj položaj izgleda u Velikoj Britaniji, gdje Anglikanska crkva uživa status državne religije? Kako on izgleda u laičkoj Turskoj i sekularnoj Bosni i Hercegovini – gdje važi princip (u različitim stepenima) odvajanja religije i države?

Prvi dio publikacije teoretske je naravi, a pojašnjava odnos između religije i prava. Ovo je potrebno pojasniti jer, između ostalog, pravni stručnjaci i državni birokrati zaduženi za sprovođenje prava u modernim državama često tvrde da državno pravo prevladava nad svim ostalim postojećim pravima ističući da se nijedan drugi normativni sistem ne može nazivati “pravom”.

Drugi dio ovoga rada analizirat će tri studije slučaja u Evropi. U prvom case studyju ovaj rad će analizirati odnose između države i vjerskih zajednica u Velikoj Britaniji. Druga studija slučaja odnosi se na Bosnu i Hercegovinu, a treća na Tursku.

Cilj ovog istraživanja jeste izučiti interakciju religijskog i sekularnog prava u Evropi danas. Pokušat će se utvrditi okolnosti pod kojima se religijsko pravo može nesmetano praktikovati i primjenjivati ali i okolnosti pod kojima se sekularno pravo suprotstavlja religijskom pravu. Historijski kontekst Velike Britanije, Bosne i Hercegovine i Turske, njihova multikulturalnost, historija pravnog pluralizma i različiti oblici razdvajanja religije od države – čine ih ilustrativnim primjerima. One mogu ukazati ne samo na okolnosti pod kojima se može očekivati slična dinamika interakcije religijskog i sekularnog prava već se može ukazati i na jednu, u literaturi nedovoljno istraženu, dimenziju odnosa religijskog i sekularnog prava.

Kompletnu publikaciju Šerijat i pravni pluralizam u Evropi: primjeri koegzistencije religijskog i sekularnog prava na Starom kontinentu autora Haruna Karčića možete preuzeti OVDJE.