Rasprave o vjerskom diskursu, politici i obrazovanju

NaslovRasprave o vjerskom diskursu, politici i obrazovanju (Bosnian)
PrevodilacMunir Mujić, Amrudin Hajrić, Aid Smajić
Godina izdanja2018
IzdavačCentar za napredne studije
FormatA5
UvezMehki
ISBN978-9926-471-92-0
Broj stranica217
Cijena15,00 KM
Dostupno uCentar za napredne studije
KontaktEmail: office@cns.ba, telefon: 033716042
Autor(i)

Izabrani tekstovi tretiraju pitanja savremenog islamskog diskursa, nasilja i vođenja političke borbe u islamskoj misli kao i poziva na revitaliziranje univerzitetskog obrazovanja u muslimanskom svijetu dajući primjer Međunarodnog islamskog univerziteta u Maleziji.

***

Od muslimanskih učenjaka, intelektualaca i onih koji se bave pitanjima obrazovanja, odgoja i kulture očekuje se da naprave jednu sveobuhvatnu i ozbiljnu analizu u okviru koje će se iznova pozabaviti pitanjima što se tiču savremene islamske kulture, mišljenja, te polazišta i oblika diskursa koji pripadaju toj kulturi.

***

Vrlo je značajno shvatiti da će se stabilnost islamske društvene zajednice i uspjeh reformističkih pokreta u njoj realizirati samo kroz formiranje mentaliteta društvene zajednice i njenog sistema koji se zasniva na međusobnom savjetovanju te privrženosti civiliziranim miroljubivim metodama kao načelu u političkom zalaganju za promjene i reforme.

***

Obrazovanje napreduje u slobodnom, demokratskom i pravednom društvu. Međutim, politički pejzaž muslimanskog svijeta još uvijek otežavaju različiti fakori. Sve dok odlučno ne uklonimo barijere slobodnom istraživanju, malo je nade za obrazovnu renesansu u našim društvima. Zbog toga je svaka inicijativa unapređenja obrazovne dinamike u muslimanskom svijetu i njegovo usklađivanje sa svjetskim standardima vrijedna hvale.


Abdulhamid Ebu Sulejman rođen je u Mekki 1936. godine. Ekonomiju je završio na Kairskom univerzitetu 1963. godine a međunarodne odnose doktorirao 1973. godine na Univerzitetu Pensilvanija u Filadelfiji, SAD. Između ostalog, bio je generalni sekretar Svjetskog foruma islamske omladine (Nedwa), predsjednik i jedan od osnivača Međunarodnog instituta za islamsku misao (IIIT), Fondacije za razvoj djeteta, Asocijacije muslimanskih naučnika društvenih nauka (AMSS) u Sjevernoj Americi te Američkog časopisa za islamske društvene nauke (AJISS). Rektor Međunarodnog islamskog univerziteta u Maleziji je bio u periodu 1988-1999. godine kada je ovaj univerzitet otvorio vrata bosanskim studentima.

Napisao je više knjiga i studija o reformi islamskoga mišljenja od kojih izdvajamo: Ekonomska teorija islama (1960), Islamska teorija međunarodnih odnosa (1973), Kriza muslimanskog mišljenja (Sarajevo, 2004), Nasilje i upravljanje političkim sukobom u islamskom mišljenju (2002), Bračne nesuglasice (Sarajevo, 2009) i Kriza islamske civilizacije (Sarajevo, 2010).