Sedam besjeda

NaslovSedam besjeda (Bosnian)
Naslov originalaMağāles-e sab’e (Haft xatābe)
PrevodilacMunir Drkić
Godina izdanja2016
IzdavačCentar za napredne studije, El-Kalem - izdavački centar Rijaseta Islamske zajednice u BiH
FormatA5
UvezMehki
ISBN978-9958-022-32-6
Broj stranica140
Cijena15,00 KM
KontaktEmail: office@cns.ba, telefon: 033716042
Autor(i)

Sedam besjeda je jedno od tri prozna djela velikog muslimanskog sufije i duhovnog učitelja. Djelo predstavlja zbirku Rumijevih sedam izabranih obraćanja s minbera džamije.

Svaka pojedina besjeda započinje uvodnim izlaganjem, utemeljenim na Kur’anu i hadisima poslanika Muhammeda, a.s. Drugi dio besjede čini povjerljivo obraćanje Bogu, izrečeno u formi rimovane proze, koje ima karakter dove. Glavni dio teksta svake besjede počinje citiranjem jednog hadisa, a potom su, u cilju tumačenja tog hadisa citirani pojedini ajeti Kur’ana i drugi hadisi. Svih sedam besjeda zavrašavaju se zahvalom Bogu, te pohvalom Poslaniku, njegovoj porodici i bliskim prijateljima.

Knjiga predstavlja urnek za vrhunska džamijska obraćanja: jezik je pažljivo izbrušen, forma je na tragu onoga kako su muslimanski velikani u ovoj oblasti uobičajili još od najranijih vremena islama, povodeći se za Poslanikom, a.s., a smisao je dubok, inspirativan i poticajan za um i srce. Svaka besjeda je događaj za sebe i doživljaj koji izaziva ushićenje. Prevodilac je to svojim umijećem uspio prenijeti i u naš jezik.